Wat zijn de regels voor elektrische steps?

Denk je eraan om een elektrische step te kopen? Dan snappen we dat je misschien nog met wat vragen zit. Hoe zit het met de regelgeving? En waar moet je verder allemaal op letten? We hebben het al voor je uitgezocht zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Lees snel verder!  

Wat is een elektrische step?

Een elektrische step staat beter bekend als een e-step. Een elektrische step voor volwassenen is aangedreven door een elektromotor en behoort tot de categorie van bijzondere bromfietsen. De maximumsnelheid van een elektrische step is 25 kilometer per uur. Bij een reguliere step moet je echt steppen, maar bij een elektrische step hoef je dit niet te doen. Pak je e-step van BOHLT erbij, sta op het plateau, zet de step aan en geef gas. De step gaat dan automatisch vooruit!

Welke e-steps zijn RDW-goedgekeurd?

Let goed op de regelgeving. Het is goed om te weten dat niet alle elektrische steps de openbare weg op mogen. Je e-step mag in Nederland alleen de openbare weg op als deze goedgekeurd is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW. De RDW verzorgt de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen. Momenteel zijn er slechts een heel klein aantal stepjes wel goedgekeurd voor op de openbare weg. Op de website van de RDW zie je welke dat zijn. Deze voertuigen die al wel de openbare weg op mogen zijn dus al wel aangewezen als type ‘bijzondere bromfiets’.

Goed om te weten: momenteel (in 2022) zijn de e-steps van BOHLT nog niet goedgekeurd en dus ook niet gecertificeerd voor gebruik op de openbare weg. In 2023 verandert de regelgeving mogelijk. Dan bestaat er de kans dat je de elektrische step van BOHLT wel op de openbare mag gebruiken. Op dit moment is daar nog vrij weinig van duidelijk.

Mag je met je elektrische step nog eventjes niet de openbare weg op? Dan is het fijn om te weten dat je de step met gashendel al wel officieel mag gebruiken op privéterreinen. In onze blog ‘Mag een elektrische step op de openbare weg’ lees je er meer over. De politie kan je een boete geven of je step zelfs in beslag nemen als je illegaal op de openbare weg rijdt. Zolang je goed op de hoogte bent van de actuele regelgeving, dan is er niets aan de hand. Je moet het maar nét weten!

Gashendel of trapondersteuning

Bij e-steps is er onderscheid tussen steps met gashendel én steps met trapondersteuning. Een e-step met gashendel moet altijd gekeurd worden door de RDW. Een e-step met trapondersteuning valt dan weer onder de fietswetgeving. Alle e-steps van BOHLT hebben een gashendel. Een e-step met een gashendel mag pas de openbare weg op als de overheid het type voertuig heeft aangemerkt als een ‘bijzondere bromfiets’. Een type e-step zoals die van BOHLT valt nu helaas nog niet in deze categorie van bijzondere bromfietsen.

Regels voor gebruik e-step

In Nederland mag je een e-step met gashendel nu dus alleen nog op eigen terrein gebruiken. Je kan het dus wel gebruiken op je bedrijventerrein, bij je eigen bedrijfshal of boerderij. Een camping is vaak privéterrein en dus mag je hier ook vaak rondrijden op je e-step. Check voor de zekerheid altijd van tevoren of het gebruik van een e-step op een campingterrein mogelijk is. Per 2023 komt er waarschijnlijk wel een nieuwe regelgeving voor e-steps. Een e-step met gashendel wordt dan mogelijk legaal voor gebruik op de openbare weg. Mooi voor alle bezitters van e-steps in Nederland. Houd de actuele regelgeving voor steps goed in de gaten. Nog even geduld dus!

Als je een e-step hebt die in Nederland de openbare weg op mag, dan gelden er de onderstaande regels. Let op, deze regels zijn dus pas geldig wanneer de elektrische steps met gashendels (en daarmee dus ook de elektrische steps van BOHLT) wél de weg op mogen van de RDW.

  • Je bent 16 jaar of ouder
  • Je hebt geen rijbewijs nodig
  • Je hoeft geen kenteken aan te vragen
  • Je hoeft geen helm te dragen
  • Je moet een WA-verzekering hebben (plak de sticker op je e-step)
  • Je mag niet op de stoep rijden
  • Je moet op het (brom)fietspad rijden, of anders op de weg
  • Je moet zo veel mogelijk rechts rijden

Is een elektrische step legaal?

Wil je weten of een elektrische step is toegestaan in je favoriete vakantieland? Waar is het wél toegestaan of juist níét toegestaan? Lees dan snel verder en kom erachter hoe het zit in het binnen- en buitenland. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. En mag je e-step worden gebruikt op de openbare weg? Dan is dat natuurlijk alleen maar goed nieuws. Klap je elektrische step in, doe ‘m in je kofferbak en geniet waar en wanneer je maar wilt van je eigen vervoersmiddel. Jij hebt geen gedoe meer met drukte in het ov!

Nederland

In Nederland mogen de meeste e-steps nog niet de openbare weg op. Wel mag je een e-step dus op privéterrein gebruiken. Is je BOHLT-step eenmaal goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg (op z’n vroegst vanaf 2023, afhankelijk van de mogelijk veranderende wetgeving)? Voor het gebruik van de e-step in Nederland gelden dan dezelfde regels als voor een bromfiets. Als je een e-step bestuurt, dan mag je dus geen mobiele telefoon of muziekspeler vasthouden. Wel mag je handsfree bellen of muziek luisteren en elektrische apparaten gebruiken als je stilstaat. Ook mag je niet onder invloed zijn van alcohol, drugs en sommige medicijnen. Deze kunnen je rijvaardigheid namelijk verminderen. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Op de website van de ANWB lees je meer over de eisen en regels voor een elektrische step in Nederland.

Buitenland

In iedere Europese lidstaat gelden er weer allerlei andere regels voor elektrische stepjes. De ANWB heeft de meest belangrijke eisen en regels voor deze populaire vakantielanden al voor je uitgezocht. Klik hieronder op een land uit het lijstje en bekijk de actuele eisen en regels die gelden voor de e-steps.

De voordelen van een opvouwbare elektrische step van BOHLT

Het is natuurlijk leuk om rond te rijden op een e-step, maar heb je ook al gedacht aan de vele voordelen van een e-step? Als de e-step van BOHLT eenmaal de openbare weg op mag, dan kan je het gebruiken voor talloze doeleinden. Gebruik het bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer of voor de ritjes naar je vrienden of lokale supermarkt. Het is milieubewust en tijdbesparend. En niet geheel onbelangrijk: de elektrische steps van BOHLT zijn allemaal lichtgewicht en opvouwbaar. Dus lekker compact en makkelijk mee te nemen. Ideaal onder forenzen, maar ook stedelingen!

De meeste stepjes van BOHLT hebben luchtbanden of honeycomb-banden. Met luchtbanden geniet je van extra stevigheid op de weg. Luchtbanden kunnen namelijk prima tegen een klein steentje of andere oneffenheden op de weg. Door de lucht geven meer mee op oneffenheden. Jij kan dus beter je balans behouden. Honeycomb-banden zijn lichte, massieve banden die gemaakt zijn van flexibel rubber. Door de honingraatstructuur heb je een betere demping op het wegdek.

We hopen dat je nu meer te weten bent gekomen over de regels die gelden voor e-steps. Denk je eraan om een e-step te kopen? Dan weet je nu waar je op moet letten. Bij BOHLT kan je kiezen uit maar liefst 6 opvouwbare elektrische steps. Dit gaat om de modellen: eKick 9 AIR, eKick 9 PRO, eKick 10 AIR, eKick 10 PRO en de twee nieuwste aanwinsten, de eKick TD9 en de eKick TD10. Maak gerust een afspraak voor een proefrit. Je kan de opvouwbare elektrische step dan eerst op je gemak uitproberen bij een dealer bij jou in de buurt. Haal alvast je praktische e-step in huis of schaf er eentje aan voor op vakantie. Op dit moment mag je al wel met je BOHLT-step op de openbare weg rijden in België. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje is dit ook mogelijk, mits je aan de gestelde eisen voldoet.

Veelgestelde vragen over elektrische steps

In Nederland moet je minimaal 16 jaar oud zijn om op een elektrische step te rijden.

Nee, een bromfietscertificaat of (auto)rijbewijs is niet verplicht. Je kan zonder rijbewijs gebruikmaken van een elektrische step van BOHLT. Op dit moment (in 2022) zijn elektrische steps met gashendels alleen toegestaan op privéterrein. Deze type e-steps mogen dus nog niet de openbare weg op. Dit geldt ook voor de elektrische steps van BOHLT.

Ja, het is verplicht om je e-step te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). De sticker van de verzekeraar dien je op je e-step te plakken.