BOHLT-X160-achterwielmotor-elektrische-vouwfiets

Wat is de beste elektrische vouwfiets: met voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor?

Het uitzoeken van een elektrische vouwfiets kan een ingewikkelde klus zijn. Uiteindelijk ben je op zoek naar een goede e-fiets die je gemakkelijk kan opvouwen en meenemen, maar de technische specificaties zijn minstens net zo belangrijk. Welke elektrische vouwfiets goed bij jou past, hangt ook grotendeels af van de motor.

De motor heeft namelijk veel invloed op hoe het fietsen voelt. Het stuurgedrag, maar ook de stabiliteit veranderen aan de hand van de motor die op je elektrische (vouw)fiets zit. Wil je weten welke elektrische fiets aansluit bij jouw rijstijl, maar weet je niet zo goed welke motor geschikt is? Lees dan snel verder, want we hebben het voor je uitgezocht. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan en voorkom je die miskoop.

Elektrisch fietsen: wat is het verschil tussen de typen motoren?

Het type motor dat je kiest voor op je elektrische vouwfiets bepaalt je trekkracht. Het bepaalt dus hoeveel inspanning je zelf nog moet leveren om vooruit te komen. Maar dan komen we uit bij het technische aspect. Hoe krachtig wil je je motor hebben en voor welk type motor op jouw elektrische (vouw)fiets ga je überhaupt?

We kunnen onderscheid maken tussen 3 type motoren bij elektrische vouwfietsen: je hebt de voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor. De positie van de motor wordt dus bepaald door de locatie waar de motor gemonteerd is. Bij elektrische vouwfietsen komt een middenmotor of een achterwielmotor het vaakst voor.

Voorwielmotor

De relatief voordelige motor van de elektrische vouwfiets zit hierbij gemonteerd in het voorwiel, op de voornaaf. Je wordt hierbij als het ware voortgetrokken door de motor, ook als je niet meetrapt. Ideaal voor de dagelijkse ritjes en voor woon-werkverkeer.

Middenmotor

Bij een middenmotor wordt de motor midden in het frame van de e-bike gemonteerd. Onder de zitbuis, bij de trapas. De middenmotor is populair omdat het de natuurlijke rijstijl nabootst. Als je een elektrische vouwfiets hebt met een middenmotor heb je dus niet het gevoel dat je vooruit wordt getrokken.

Achterwielmotor

Bij een achterwielmotor wordt de motor in het frame van het achterwiel gemonteerd. Met een achterwielmotor heb je veel vermogen en daardoor ervaar je, ook bij een wat ruigere ondergrond, een natuurlijke manier van rijden. Een krachtige motor voor het ‘duwtje in de rug’, ideaal voor de sportieve of recreatieve fietser. Wat de beste elektrische vouwfiets voor jou is hangt af van verschillende aspecten. Op wat voor een soort terrein ga je de fiets gebruiken? Hoeveel weeg je? Wat zijn de weersomstandigheden? Wil je een ritje door de stad maken of ben je een sportieve fietser? En in welke mate wil je meetrappen? De ene motor is krachtiger dan de andere en ieder type motor heeft zo z’n voordelen en nadelen. Wil je meer te weten komen over de voor- en nadelen zijn van ieder type motor voor op de elektrische vouwfiets? Lees dan onze blog ‘Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische vouwfiets?’!

Motorpositie van de elektrische vouwfietsen van BOHLT


Alle elektrische vouwfietsen van BOHLT zijn voorzien van een achterwielmotor. De motor van alle modellen vind je dus op de achternaaf en het drijft het achterwiel van de elektrische vouwfiets aan. Het is de snelste aandrijving die je op een elektrische vouwfiets vindt. De motor bij de BOHLT-fietsen worden door een lithium-accu aangedreven die je eenvoudig oplaadt via een stopcontact.

BOHLT-achterwielmotor-elektrische-vouwfiets

Voordelen van een achterwielmotor bij een elektrische fiets


Denk je eraan om een elektrische fiets van BOHLT te kopen? Dan is het goed om te weten wat de voordelen zijn van de achterwielmotor. Een achterwielmotor is ideaal als je op zoek bent naar een fluisterstille e-bike; eentje die fijn en natuurlijk stuurt en die ook nog eens krachtig genoeg is om verschillende ondergronden en weersomstandigheden te trotseren.

Stille motor

De achterwielmotor is de stilste motor die op een elektrische fiets geplaatst kan worden. De motor bevindt zich in het achterwiel, en dus achter je. Ook bij tochten door natuurgebieden geniet je dus van minimale geluidsoverlast.

Fijn stuurgedrag

Met een achterwielmotor heb je het gevoel dat je een duwtje in de rug krijgt. Doordat het gewicht van de motor achter je zit, voelt het fietsen heel natuurlijk aan. Het rijgedrag is een stuk stabieler dan bijvoorbeeld bij een voorwielmotor. Hierbij kan het namelijk aanvoelen alsof je een zware mand aan het stuur hebt zitten. Zodra je begint met fietsen komt de motor, en dus ook jij, eenvoudig op gang. Net zoals je dat van een normale stadsfiets gewend bent.

Geschikt voor heuvelachtige landschappen

Door de krachtige motor in het achterwiel heb je veel vermogen. Je hebt veel grip als je bergop gaat, omdat je meer duwkracht hebt. In tegenstelling tot andere motoren loop je dus niet het gevaar dat het voorwiel onder je vandaan slipt. Een achterwielmotor is geschikt voor sportief en recreatief gebruik en is ideaal als je langere afstanden wilt afleggen.

Vermogen en kracht bij een elektrische fiets


De elektrische vouwfietsen van BOHLT hebben allemaal een vermogen van 250 watt. Hiermee behaal je een snelheid van 25 km per uur (stand 3). Tot en met 25 km per uur krijg je ondersteuning van de motor. De e-vouwfietsen zijn uitgevoerd met een zeer krachtige motor van maximaal 250 watt. Hieronder zie je een overzicht van de elektrische vouwfietsen.
Motor Vermogen Accu Snelheidsstanden Versnellingen Actieradius
BOHLT X160 Achterwiel 250 W 36 V 3 Geen 50 km
BOHLT X200 Achterwiel 250 W 36 V 3 6 50 km
BOHLT R140 Achterwiel 250 W 36 V 3 Geen 35 km
BOHLT R160 Achterwiel 250 W 36 V 3 Geen 40 km
BOHLT R200 Achterwiel 250 W 36 V 3 6 45 km
BOHLT Fattwenty Achterwiel 250 W 48 V 3 6 40 km

De schijfremmen van de elektrische fietsen van BOHLT zijn ook het opnoemen waard. Schijfremmen zijn de best presterende fietsremmen op de markt. Je komt met deze remsoort dus altijd op tijd en veilig tot stilstand. Ook bij natte weersomstandigheden.

De motor is een belangrijk onderdeel bij het uitkiezen van een elektrische fiets. Een ander technisch onderdeel dat van invloed is op het rijplezier is de accu. Wil je meer te weten komen over de fietsaccu? Bekijk dan ook eens onze blog ‘Vergroot je actieradius: 8 tips’ zodat je nóg langere fietstochten maakt op je favoriete BOHLT.

De kracht van de motor wordt ook wel het koppel genoemd. Het koppel wordt uitgedrukt in newtonmeters (Nm). Hoe hoger het aantal Nm, des te ‘sterker’ de motor is en je e-vouwfiets dus meer ondersteuning kan geven. De koppelkracht, ofwel de motorkracht bij een elektrische fiets is net even anders dan bij een elektrische fiets die je op kan vouwen. De maximale koppelkracht bij e-vouwfietsen ligt zo tussen de 10 Nm en 40 Nm. Voor de beeldvorming: de BOHLT X160 en de BOHLT R140 hebben beiden een krachtige achterwielmotor van 12 Nm met een max van 32 Nm. Ideaal als je regelmatig over bruggen, viaducten en heuvels gaat.

Trapondersteuning

Alle e-vouwfietsen van BOHLT hebben 3 standen elektrische trapondersteuning. In de hoogste stand haal je snelheden tot wel 25 kilometer per uur. Door te trappen wordt de motor na 1 rotatie geactiveerd. Hierna fiets je gemakkelijk zonder nauwelijks kracht bij te hoeven zetten. Door de snelheidsstand aan te passen bepaal jij steeds de ultieme verhouding tussen de kracht van de motor en je eigen trapkracht.

Derailleurversnelling

Alle elektrische vouwfietsen van BOHLT zijn voorzien van derailleurversnellingen. Een naafversnelling bij een e-vouwfiets is technisch namelijk niet mogelijk. Dat is misschien maar goed ook, want met een naafversnelling kom je gemakkelijk die hellingen over en met een naafversnelling niet.

Het derailleursysteem heeft geen gesloten kettingkast: de achterwielmotor is verbonden aan een open kettingkast. De tandwielen en ketting worden dus blootgesteld aan weer, wind en viezigheid. Hierdoor kunnen ze sneller slijten en ben je mogelijk iets vaker toegewezen op een controlebeurt bij de fietsenmaker. De voordelen zijn echter groot. Het derailleursysteem is efficiënt, krachtig en je schakelt makkelijk terug en weer op.

Rotatiesensor of krachtsensor

De e-vouwfietsen van BOHLT maken gebruik van een rotatiesensor. Een krachtsensor (activeert gelijk bij het trappen) vind je vaak bij middenmotoren. Door de rotatiesensor gaat de elektrische trapondersteuning echter zo goed als vanaf het eerste moment zijn werk doen (na 1 rotatie). Na slechts één keer rondtrappen wordt de motor al geactiveerd.

Trap je op de pedalen, dan kom je zonder enige moeite al op snelheid. De versnellingen waarin je wegrijdt maakt hierin geen verschil. Goed om te weten: een rotatiesensor meet niet met hoeveel kracht je aan het fietsen bent. Heb je ineens wind tegen of ga je een helling op? Dan reageert de ondersteuning niet op jou als rijder. Je zal dan harder moeten trappen of handmatig over moeten gaan naar een andere versnelling.

Veelgestelde vragen over de motor van een elektrische vouwfiets

Dat ligt aan je persoonlijke voorkeuren. Een elektrische vouwfiets met een achterwielmotor is duurder dan een voorwielmotor, maar wel goedkoper dan een middenmotor. De e-vouwfietsen van BOHLT zijn geliefd onder mensen die langere afstanden afleggen, die geregeld over hellingen fietsen en die een krachtige motor met directe trapondersteuning willen. Dankzij de stille motor en het duwtje in de rug komt je rijervaring erg dichtbij het fietsen op een normale stadsfiets. Bij een elektrische vouwfiets krijg je onder alle weersomstandigheden ondersteuning van de elektromotor; iets wat je bij een normale stadsfiets niet hebt.

Je bent natuurlijk altijd welkom om gratis en vrijblijvend een proefrit aan te vragen. Ervaar het gemak, comfort en de snelheid van de elektrische fietsen van BOHLT. Vind een dealer bij jou in de buurt: gratis proefrit aanvragen.
In onze blog ‘Hoe onderhoud ik mijn elektrische vouwfiets’ lees je meer over hoe je je elektrische vouwfiets onderhoudt. Zelf kan je bijvoorbeeld de bandenspanning op peil houden en de kettingkast regelmatig goed schoonmaken en deze vervolgens lichtelijk invetten. Dat komt de levensduur van je BOHLT ten goede.

De elektrische vouwfietsen van BOHLT hebben een achterwielmotor. Vanwege de open kettingkast is deze wat gevoeliger voor onderhoud. Deze moeten beter en vaker onderhouden worden. Heb je een lekke band? Hiervoor kan je dan terecht bij de fietsenmaker. Bij de reparatie zal de computer voor je gereset worden en opnieuw worden in- en afgesteld. Hierna kan jouw elektrische vouwfiets weer even vooruit.