BOHLT-Blog-waar-moet-je-op-letten-bij-het- kopen-van-een-elektrische-vouwfiets-01

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische vouwfiets?

Je ziet ze steeds vaker op het fietspad: elektrische vouwfietsen. Dat is ook niet gek, want met een elektrische vouwfiets kan je gemakkelijk een lange afstand afleggen zonder veel energie te hoeven leveren. Daarnaast is de e-vouwfiets overal gemakkelijk mee naartoe te nemen. De fiets is daardoor erg populair onder forenzen en vakantiegangers. Ben jij ook van plan om een elektrische vouwfiets te kopen? Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij het keuzeproces. Wij geven je inzichten in waar je op moet letten, zodat je straks onbezorgd en comfortabel kan rondfietsen.

Het gewicht van de elektrische vouwfiets

Omdat een elektrische vouwfiets compact is neem je hem overal gemakkelijk mee naartoe. Wanneer je de fiets vaak meeneemt in de trein is het gewicht een belangrijk punt om op te letten. Wanneer je de fiets regelmatig moet dragen wil je dat de elektrische vouwfiets zo licht mogelijk is. Een elektrische vouwfiets is over het algemeen een stukje zwaarder dan een reguliere vouwfiets. Dit komt door het extra gewicht van de motor en de accu. Een reguliere vouwfiets weegt vaak tussen de 9 en 17 kilo. Het gewicht van een elektrische vouwfiets varieert tussen 11 en 25 kilo.

Tijdens het fietsen merk je geen verschil tussen een zwaardere of lichtere fiets. Voor het fietscomfort maakt het gewicht dus niet uit. Het gewicht is uitsluitend van belang als je de fiets optilt. Wanneer je de elektrische vouwfiets niet vaak hoeft te dragen is het gewicht dus minder van belang.

BOHLT-Blog-waar-moet-je-op-letten-bij-het-kopen-van-een-elektrische-vouwfiets-05

Positie van de motor

De elektrische motor kan op verschillende plaatsen op de fiets gemonteerd zijn. De positie van de motor is erg bepalend voor het fietscomfort. De motor kan op 3 verschillende plekken zitten, namelijk in het voorwiel, het achterwiel of in het midden in het frame. Bij elektrische vouwfietsen is een achterwielmotor of een middenmotor het meest voorkomend. Hieronder leggen we per locatie van de motor uit wat de voor- en nadelen zijn.

Voorwielmotor

Elektrische vouwfietsen met een voorwielmotor zijn over het algemeen een stukje goedkoper dan elektrische vouwfietsen met een achterwielmotor of middenmotor. Een vouwfiets met een voorwielmotor is ook het enige model waarbij je zonder te trappen alsnog vooruit gaat. De motor zit gemonteerd op de voornaaf en trekt je als het ware vooruit. Het nadeel van een voorwielmotor is dat het fietsen erg onnatuurlijk aanvoelt. Het is heel erg wennen om te fietsen waarbij je wordt voortgetrokken. Een elektrische vouwfiets met voorwielmotor wordt hierdoor als minder comfortabel ervaren.

Achterwielmotor

Een achterwielmotor zit op de achternaaf gemonteerd en drijft het achterwiel aan. Een elektrische vouwfiets met een achterwielmotor heeft vaak meer versnellingen dan vouwfietsen met een voorwielmotor of middenmotor. Dat is erg fijn fietsen in heuvelachtig gebied. Een ander voordeel van een vouwfiets met achterwielmotor is dat de motor erg stil is en het fietsen natuurlijk aanvoelt. Een nadeel van een vouwfiets met achterwielmotor is dat je niet zelf de band van je achterwiel kan verwisselen indien deze lek is. Dat komt omdat het ondersteuningsprogramma dan opnieuw afgesteld moet worden. Met een lekke band moet je dus even langs de fietsenmaker.

Middenmotor

Elektrische vouwfietsen met een middenmotor zijn het meest populair. Dit komt voornamelijk omdat de rijervaring het meest natuurlijk aanvoelt. De energie van de motor wordt direct afgegeven bij de trapas. Dit voelt precies hetzelfde als wanneer je zelf trapt op een normale fiets. Het voelt dus niet alsof je vooruit wordt getrokken of vooruit wordt geduwd. Het fietsen voelt ook natuurlijk aan omdat de trapondersteuning zich aanpast aan jouw trapsnelheid. Hoe harder jij trapt, des te meer ondersteuning je krijgt.

Een ander groot voordeel van een elektrische vouwfiets met een middenmotor is dat het gewicht van de motor in het midden van de fiets zit én op een laag punt van de fiets. Hierdoor wordt het extra gewicht van de motor goed verdeeld. Dit zorgt veel stabiliteit tijdens het fietsen omdat het gewicht in balans is.

De fietsaccu en actieradius

De kwaliteit van de accu is erg belangrijk. De capaciteit van de accu bepaalt namelijk de actieradius. De actieradius is de afstand die je kan afleggen met trapondersteuning. Het is belangrijk om een elektrische vouwfiets te kiezen met een accu die bij jouw behoeftes past. Ben je van plan om korte stukken te fietsen? Dan kan je kiezen voor een accu met een iets kortere actieradius dan wanneer je van plan bent om veel lange stukken te fietsen. De actieradius van elektrische vouwfietsen varieert tussen de 30 en 80 km. Let er wel op dat de weersomstandigheden invloed hebben op de actieradius. Wanneer je met veel tegenwind fietst moet de accu meer energie leveren en dit verkort de actieradius. Daarnaast speelt ook je gewicht, de bandenspanning, de temperatuur en de fietsondergrond een rol.

Hoe onderhoud je de accu van een elektrische vouwfiets?

Na verloop van tijd vermindert de capaciteit van een accu, maar door goed om te gaan met je accu kan je de levensduur goed rekken. De levensduur van een fietsaccu is meestal 5 jaar, maar het is ook afhankelijk van hoe intensief je jouw elektrische vouwfiets gebruikt. Bij intensief gebruik gaat de levensduur sneller achteruit. De volgende tips helpen je om de levensduur van je fietsaccu te verlengen:

  • Wanneer je een nieuwe elektrische vouwfiets koopt is de accu vaak voor een deel opgeladen. Laad de accu eerst 100% op voordat je aan je eerste fietsrit begint.
  • Bewaar de accu op kamertemperatuur en op een droge plaats. De beste temperatuur is tussen 10 en 25 graden Celsius.
  • De capaciteit van de accu neemt af bij koude temperaturen. Laad de accu daarom binnenshuis op bij een temperatuur tussen 10 en 25 graden Celsius.
  • Zorg ervoor dat de accu tussen de 50% en 70% is opgeladen indien je de fietsaccu een tijd niet gebruikt. Als de accu leeg wordt bewaard kan de accu schade oplopen door diepteontlading.
  • Rijd de accu nooit helemaal op. Wanneer je de accu helemaal oprijdt kan de accu beschadigen.
Wil je meer tips voor het onderhoud van je elektrische vouwfiets? Lees dan onze blog ‘Hoe onderhoud ik mijn elektrische vouwfiets?‘!

Comfort van een elektrische vouwfiets

Wanneer je een elektrische vouwfiets koopt is het belangrijk dat de fiets comfortabel fietst én compact mee te nemen is. Een aantal aspecten van een elektrische vouwfiets bepalen het comfort van een e-vouwfiets, zoals het wielformaat, het type remsysteem en het inklapsysteem.

Wielgrootte van een elektrische vouwfiets

De wielgrootte speelt een belangrijke rol in het fietscomfort. Hoe groter de wielmaat, des te meer comfort je zal ervaren tijdens het fietsen. Vouwfietsen hebben over het algemeen altijd kleinere wielen dan reguliere fietsen. De meest voorkomende wielmaat van een elektrische vouwfiets is 20 inch. Een reguliere fiets heeft meestal een wielmaat van 28 inch. De reden dat een vouwfiets kleinere wielen heeft is zodat je de fiets gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen. Indien je juist een compacte elektrische vouwfiets wilt kopen kan je het beste gaan voor een 14 inch of 16 inch vouwfiets.

Remsystemen van elektrische vouwfietsen

Naast de wielgrootte is het remsysteem van belang voor de fietservaring. Je fietst gemakkelijk 25 km/u met een elektrische vouwfiets. Het is noodzakelijk dat de fiets over goede remmen beschikt. Over het algemeen beschikken elektrische vouwfietsen over schijfremmen of hydraulische remmen. Bij een schijfrem wordt door remblokjes druk uitgeoefend op een metalen schijf van het wiel. Door de weerstand die hierbij ontstaat remt de fiets af. Het voordeel van schijfremmen is dat ze ongeacht de weersomstandigheden een korte remweg hebben. Zelfs bij een natte ondergrond sta je snel stil. Een nadeel van schijfremmen is dat ze gevoelig zijn voor weersomstandigheden en sneller kunnen roesten. Hydraulische remmen werken met oliedruk. Met een hydraulische rem kan je erg stevig remmen en je kan het remmen goed doseren. In tegenstelling tot schijfremmen hebben hydraulische remmen minder onderhoud nodig, omdat dit onderdeel afgesloten is. Wel moeten de remblokjes af en toe vervangen worden.

Maak een gratis proefrit

Om het comfort van een elektrische vouwfiets zelf te ondervinden raden we altijd aan om een proefrit te maken. Iedereen is uniek en ieder heeft zijn eigen voorkeuren. Het is daarom belangrijk om zelf een stukje op de fiets te rijden om aan te voelen welke eigenschappen jij als comfortabel ervaart. Daarnaast is het goed om voor je aankoop het inklapsysteem van verschillende elektrische vouwfietsen te proberen. Het is van belang dat je gemakkelijk en snel de fiets kan in- en uitklappen. Ga je een proefrit maken? Ga dan voorbereid op pad en lees onze blog ‘10 tips voor het maken van een proefrit op elektrische vouwfiets‘.

Prijs van een elektrische vouwfiets

Nu we de belangrijkste specificaties waar je op moet letten hebben besproken is het tijd om te kijken naar de prijs. De prijs van een elektrische vouwfiets is afhankelijk van alle bovengenoemde onderdelen op de fiets. De prijzen van elektrische vouwfietsen variëren tussen de € 400,- en € 3.500,-. Dit is een hele brede prijsklasse. Onthoud wel dat goedkoop vaak duurkoop is. Bij de instapmodellen van € 400,- kan je niet de allerbeste kwaliteit verwachten. Een elektrische vouwfiets vanaf € 900,- is vaak van goede kwaliteit. Elektrische vouwfietsen boven de € 2.000,- hebben vaak extra snufjes en luxere onderdelen.

Veelgestelde vragen over het kopen van een elektrische vouwfiets

Voor een elektrische vouwfiets (of e-bike) gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. Je hoeft bijvoorbeeld geen rijbewijs te hebben. Op een elektrische fiets moet je zelf meetrappen om vooruit te komen. De trapondersteuning stopt bij 25 kilometer per uur.

De elektrische fiets heeft geen kenteken nodig. Er geldt geen minimumleeftijd voor. Wanneer je op een elektrische (vouw) fiets rijdt moet je op het verplichte fietspad  of het fiets/bromfietspad rijden.