Elektrische step

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische step?

Ben je van plan om een elektrische step te kopen? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Wij geven hieronder een overzicht van de aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken en kies je jouw perfecte elektrische step! Vraag je als eerste af waarvoor en hoe vaak je de step wilt gebruiken. Neem dit per onderdeel in gedachte. Hiermee kies jij een step die voldoet aan al jouw wensen en behoeftes.

De actieradius van een elektrische step

Een elektrische step is altijd voorzien van een accu. Hoe ver je met de accu kan rijden wordt ook wel de actieradius genoemd. De actieradius is dus de afstand die je kan afleggen met een volledig opgeladen accu. Hoe hoger de accucapaciteit, des te hoger de actieradius is. Echter is de actieradius niet alleen afhankelijk van het vermogen van de accu. De weersomstandigheden, je gewicht en het type ondergrond spelen ook een rol. Wanneer er harde tegenwind is moet de accu meer energie leveren om vooruit te komen. Hierdoor wordt de actieradius verkort. Hetzelfde geldt voor koude weersomstandigheden. Accu’s kunnen minder goed tegen temperaturen die tegen het vriespunt aan liggen. Dat komt doordat de gebruikte energiecellen minder goed door het systeem stromen, wat resulteert in een lager vermogen. De actieradius van elektrische steps varieert tussen de 15 km en 40 km. Dit is een prettige snelheid voor vrijetijdsritjes of kort woon-werkverkeer. Houd er altijd rekening mee dat de accu op kan raken tijdens je ritje. Daarnaast is de accu is één van de duurste onderdelen in de step. Je zal vaak zien dat hoe hoger de actieradius is, hoe duurder de step wordt. De meeste accu’s zijn binnen 2 tot 3 uur weer volledig opgeladen.

Kwaliteit van het frame

Het is belangrijk dat je een elektrische step koopt met een goede bouwkwaliteit. Hoe beter de bouwkwaliteit, des te langer de elektrische step mee zal gaan. De kwaliteit van het frame van elektrische steps kan erg verschillen. Het is belangrijk dat je een elektrische step koopt met een solide en sterk frame. Het materiaal moet tegen een stootje kunnen. Vaak kan je aan het materiaal al zien of het stevigheid biedt, of dat het van goedkoop materiaal is gemaakt. Vraag in de winkel ook altijd naar de levensverwachting van de step. Zo krijg je een beter beeld van waar je aan toe bent!

Jongen op elektrische step uitkijkend over het water

Het vermogen van de motor

Het vermogen van de motor bepaalt hoe snel je accelereert en op snelheid komt. De maximale snelheid van een elektrische step is 25 km/u, harder dan dit gaan elektrische steps dan ook niet. Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in Watt. Een elektrische step voor volwassenen met een motorvermogen van 250 of 350 Watt is voldoende om snel mee te accelereren. Wil je erg snel accelereren en in heuvelachtig gebied kunnen rijden? Dan heb je een motor met een groter vermogen nodig. Ga dan voor een elektrische step met een vermogen van 500 tot 750 Watt. Deze motoren hebben meer power om op steile heuvels en in bergachtig gebied snel omhoog te kunnen rijden. Net als bij de actieradius geldt hoe meer vermogen de motor heeft, des te hoger de prijs van de elektrische step.

Het type banden

Elektrische steps kunnen twee verschillende type banden hebben: luchtbanden of volschuim banden (ook wel massieve banden genoemd). Elektrische steps met luchtbanden hebben een grotere wielomvang dan volschuim banden. Over het algemeen varieert de wielmaat van een elektrische step tussen de 6 en 10 inch. Elektrische steps met een kleinere wielmaat hebben vaker volschuim banden. Wielmaten vanaf 8.5 inch hebben vaak luchtbanden. Het voordeel van elektrische steps met volschuim banden is dat deze over het algemeen een stuk goedkoper zijn dan steps met luchtbanden. Daarnaast kunnen massieve banden niet lek gereden worden. Je hoeft dus geen banden te plakken. Hier tegenover staat wel dat de massieve banden vaker aan vervanging toe zijn. Dat komt omdat de banden heet worden tijdens het rijden, waardoor ze sneller slijten dan luchtbanden. Het nadeel van het vervangen van een volschuim band is dat vaak de motor dan ook vervangen moet worden. Dat komt omdat de motor en het wiel één geheel zijn. Een elektrische step met massieve banden wordt vaak ook als minder comfortabel ervaren op oneffen ondergronden. Elektrische steps met luchtbanden worden in tegenstelling tot volschuim banden als meer comfortabel ervaren. De grotere wielen bieden meer stevigheid op de weg. Vooral wanneer er veel oneffenheden in de weg zitten is het een stuk veiliger om te rijden met luchtbanden. Dat komt omdat je met volschuim banden minder stabiliteit hebt wanneer je over een oneffenheid rijdt en hierdoor is de kans op vallen groter dan bij luchtbanden. Daar tegenover staat dat elektrische steps met luchtbanden vaak duurder zijn dan elektrische steps met massieve banden. Bij BOHLT verkopen we uitsluitend elektrische steps met luchtbanden.

Inklapbaar of niet?

In de regel is een elektrische step inklapbaar. Toch zijn er sommige modellen die je niet kan inklappen. Bedenk dus van te voren of het voor jou belangrijk is of je de step in kan klappen. Het voordeel van een inklapbare elektrische step is dat je de step overal gemakkelijk mee naartoe kan nemen. Je klapt hem binnen enkele seconden in elkaar en tilt hem gemakkelijk op. Dit is vooral een uitkomst wanneer je de step regelmatig moet dragen op een trap of in wilt vervoeren in de trein of bus. Een ander voordeel van een inklapbare e-step is dat je de step klein kunt opbergen. Indien je niet veel ruimte binnenshuis of in je schuur hebt om de step neer te zetten biedt een inklapbaar model een fijne oplossing. De step neemt veel minder ruimte in! Al onze BOHLT steps zijn inklapbaar.

Ingeklapte elektrische step bij de bushalte

Remsysteem van een elektrische step

Dit is een onderdeel waar je misschien niet zo snel aan zou denken, maar het is een uiterst belangrijk onderdeel. Het remsysteem van een step moet goed werken om onveilige situaties te voorkomen. Op een e-step rem je door het gas los te laten (je vermindert automatisch vaart) of door de handrem in te drukken. Sommige elektrische steps zijn voorzien van rembanden. Echter is dit remsysteem minder veilig dan v-remmen of schijfremmen. Bij rembanden wordt soms het wiel geblokkeerd in plaats van dat het daadwerkelijk afremt en dit kan ongelukken veroorzaken. We raden dan ook aan om voor een e-step met schijfremmen of v-remmen te gaan. Het beste is om remmen op het achterwiel te hebben. Indien de rem op het voorwiel zit heb je meer kans om voorover te klappen als je een noodstop moet maken.

De prijs van een elektrische step

De prijs voor een elektrische step kan erg variëren. Voor een elektrische step voor volwassenen is de instapprijs ongeveer € 300,-. Voor een kwalitatief goede e-step betaal je vaak rond de € 500,- tot € 650,-. Er zijn natuurlijk ook elektrische steps met extra snufjes en features, hiervoor kan je zo € 3.000,- betalen. Ben je op zoek naar een goedkope elektrische step? Let er dan wel op of het om een kinderstep of volwassenenstep gaat. Elektrische kindersteps zijn al verkrijgbaar vanaf €100,-. Indien je een step voor volwassenen zoekt moet je er goed op letten dat je geen kinderstep koopt als je gefixeerd bent op de prijs. De prijs van een elektrische step is voornamelijk afhankelijk van alle bovengenoemde eigenschappen. De actieradius, het vermogen van de motor en het type banden zijn bepalend voor de prijs van de e-step. Bedenk dus voordat je een elektrische step gaat kopen welke specificaties jij belangrijk vindt en hoeveel je daarvoor wilt betalen.

Let op: op dit moment zijn elektrische steps niet overal toegestaan in Nederland. Lees onze blog ‘Mag een elektrische step op de openbare weg?‘ voor alle informatie. Of lees in de veelgestelde vragen hieronder een samengevat antwoord over dit onderwerp.

Veelgestelde vragen voor het kopen van een elektrische step

In Nederland is het niet toegestaan om met een elektrische step op de openbare weg te rijden. De meeste elektrische (scooter)steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Het is alleen toegestaan wanneer de step door de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. In dat geval is het voor de wet een snor- of een bromfiets. Naar verwachting worden de steps in 2023 legaal op de openbare weg!

Ga je vaak op vakantie binnen Europa en zie je daar wel veel elektrische steps rijden? Check dan of het in dat land is toegestaan om met een elektrische step de openbare weg op te gaan. Een e-step is een ideaal vervoersmiddel wanner je op vakantie bent. Je kan op de step de omgeving op een rustgevende manier bekijken.