Actieradius vergroten Header

Vergroot je actieradius: 8 tips

Wanneer je een elektrische vouwfiets hebt gekocht kan je genieten van mooie en lange fietstochten! Maar er zit helaas een limiet aan het aantal kilometers dat je kan maken op de accu. Elke accu heeft zo zijn bereik en deze is niet eindeloos. In deze blog leggen wij alles uit wat je moet weten over een fietsaccu én hoe jij de actieradius van jouw elektrische vouwfiets kan verhogen. Zo kan jij nóg langere fietstochten maken.

Wat is de actieradius van een elektrische vouwfiets?

Alle elektrische fietsen zijn voorzien van een accu. De kwaliteit en bereik van de accu bepaalt hoe ver je kan fietsen op de accu. Als je op zoek bent naar een elektrische vouwfiets zie je bij alle modellen de specificatie ‘actieradius’ staan. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? De actieradius is de afstand die je kan afleggen op de accu. Dit wordt ook wel het bereik genoemd. De actieradius van elektrische vouwfietsen variëren over het algemeen tussen de 30 en 80 km. Let wel op, de aangegeven actieradius kan ook iets meer of minder zijn. Dit komt omdat de actieradius niet alleen afhankelijk is van de accu. Weersomstandigheden hebben ook veel invloed op de actieradius. Een accu kan niet goed tegen kou, in koudere weersomstandigheden zal je accu dan ook minder ver kunnen reiken dan wanneer het warmer is. Daarnaast kan harde wind er ook voor zorgen dat je actieradius groter, of juist kleiner wordt (afhankelijk of je wind mee of tegen hebt). Naast de weeromstandigheden speelt ook je gewicht (en eventuele bagage) een rol. De bandenspanning en het type ondergrond zijn ook factoren die ook meespelen.

Het grote voordeel van de elektrische vouwfietsen van BOHLT is dat deze fietsen ook erg gemakkelijk fietsen zonder trapondersteuning. Ben je een flink eind gaan fietsen en is je accu leeg? Dan kan je nog op een comfortabele manier verder fietsen. Het enige verschil is dat je geen extra duwtje meer in je rug krijgt. Dit wil je natuurlijk toch voorkomen. Hieronder geven we 8 tips over het vergroten van de actieradius van je elektrische vouwfiets. Met deze tips kom je nooit zonder lege accu te staan!

1. Rijd weg vanuit stilstand op je eigen kracht

Als je de actieradius wilt verhogen is het van belang om de accu zo min mogelijk te belasten. Je kan de accu minder belasten door op je fiets te stappen en weg te rijden op je eigen kracht. Dus je maakt nog geen gebruik van de trapondersteuning. Je doet precies hetzelfde als dat je bij een gewone fiets doet wanneer je wegfietst. Het kost de accu namelijk erg veel energie om vanuit stilstand snelheid te moeten maken. Fiets je in de stad of in het dorp en moet je vaak wachten voor een stoplicht? Dan is het al helemaal aan te raden om op eigen kracht weg te fietsen vanuit stilstand. Des te vaker de accu vanuit stilstand snelheid moet maken, des te sneller de accu leegloopt. Wil je de actieradius verhogen: dan moet je zelf een handje meehelpen.

Actieradius vergroten 1

2. Schakel net als in de auto

Elektrische vouwfietsen zijn vaak voorzien van meerdere versnellingen. Om je accu op een besparende manier te gebruiken moet je op een slimme manier omgaan met het schakelen in verschillende versnellingen. Dit vergroot je actieradius! In tip 1 hebben we al aangegeven dat vanuit stilstand wegfietsen veel energie kost voor de accu, dus daarom is het aan te raden om op eigen kracht weg te rijden. Vind je dit toch te zwaar? Zorg er dan voor dat je wegrijdt in de laagste versnelling. Hierdoor hoeft de motor minder onnodige kracht te leveren, wat weer resulteert in een lager energieverbruik. Denk tijdens het fietsen er dus aan dat je op dezelfde manier schakelt als in een auto: je begint bij de laagste versnelling en des te harder je fietst, des te hoger je de versnelling kan zetten.

Het vereist wat oefening om goed te leren schakelen op je elektrische vouwfiets. Je moet de fiets goed leren kennen en op een gegeven moment zal je aanvoelen wanneer je moet schakelen naar een andere versnelling. Als je de actieradius wilt vergroten tijdens het fietsen is op de juiste manier schakelen echt een handige truc!

3. Rijd op een constante snelheid

De accu werkt het meest zuinig wanneer je op een constante snelheid fietst (het liefst rond de 20 km/h). Wanneer je voor veel stoplichten moet stoppen kost dit dus veel energie van de batterij. Plan routes door stoplichten te vermijden wanneer dit mogelijk is. Kies juist voor lange rechte fietspaden waar je flink kan doorfietsen op hetzelfde tempo.

4. Neem weinig bagage mee

Des te hoger het gewicht op de fiets, des te lager de actieradius wordt. Het klinkt ook logisch: hoe zwaarder de bagage is, des te meer kracht de accu moet leveren om al dit gewicht vooruit te krijgen. Het enige gewicht dat geen negatief effect op het bereik van de accu heeft is de accu zelf. Des te zwaarder en groter de batterij is, des te meer energie de accu kan opslaan. Ben je erop gebrand om de actieradius te vergroten? Neem dan zo weinig mogelijk bagage mee!

5. Kies de juiste ondersteuningsstand

Op vrijwel alle elektrische vouwfietsen kan je de ondersteuningsstand zelf instellen. De meeste elektrische vouwfietsen zijn dus voorzien van meerdere ondersteuningsstanden. De ondersteuningsstand is de mate waarin de trapondersteuning van toepassing is. Hoe hoger je de ondersteuningsstand instelt, des te minder energie je zelf hoeft te leveren. Het is dan ook logisch dat je accu sneller leeg gaat wanneer je de ondersteuningsstand op het hoogste niveau hebt staan. De accu moet immers veel energie leveren.

Om zo lang mogelijk met de accu te kunnen doen kan je dus het beste een lage ondersteuningsstand kiezen. We willen wel nog even benoemen dat je niet voor niets een elektrische vouwfiets hebt, en geen gewone vouwfiets. Je moet er ook van genieten dat de fiets je trapondersteuning biedt! Als je echter zuinig met de accu wilt zijn is het wel nodig om voor een lagere ondersteuning te kiezen.

Actieradius vergroten 2

6. Fiets in de juiste weersomstandigheden

Deze tip is moeilijk om zelf toe te kunnen passen. We hebben immers geen invloed op het weer. Wel is het goed om te weten wat de weersomstandigheden kunnen doen met de fietsaccu. Het weer heeft veel invloed op de actieradius. Ten eerste hebben we te maken met de wind. Wanneer je veel tegenwind hebt zal de fietsaccu een stuk sneller leeg raken dan wanneer je wind mee hebt. Tegenwind zorgt ervoor dat de accu meer energie moet leveren om vooruit te komen.

Fietsaccu’s presteren het beste bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius. Wanneer het warmer of kouder is dan deze temperaturen neemt de actieradius af. Vooral in de winter kan je last hebben van een verminderde actieradius door de kou. Wanneer het bijvoorbeeld 10 graden Celsius is neemt de actieradius ongeveer 10% af. Wanneer het vriest is dat zelfs 20%! We kunnen zelf niks veranderen aan het weer, maar het is goed om rekening te houden met de accuprestaties bij de weersomstandigheden.

7. Zorg voor een goede bandenspanning

De bandenspanning van je fiets is erg belangrijk wanneer het aankomt op de actieradius. Banden die niet hard genoeg zijn opgepompt geven meer weerstand op het wegdek. Deze extra weerstand zorgt ervoor dat de accu meer energie moet leveren tijdens het fietsen. Op een reguliere fiets zal je snel merken wanneer je banden te zacht zijn, het trappen is namelijk een stuk zwaarder. Op een elektrische vouwfiets heb je dit toch minder snel door, omdat de fiets trapondersteuning geeft en je altijd licht trapt. Het is daarom aan te raden om regelmatig de bandenspanning te controleren.

8. Onderhoud je accu goed

Het is belangrijk om je fietsaccu goed te onderhouden. Door je accu goed te onderhouden zal de accu langer mee gaan en zullen de prestaties goed blijven. Elke accucapaciteit verminderd naar verloop van tijd, hier kan je niets aan doen. De levensduur van een fietsaccu is gemiddeld 5 jaar. Wel is dit afhankelijk hoe vaak en hoe lang je de accu gebruikt. Lees in onze blog ‘Hoe onderhoud ik mijn elektrische vouwfiets?‘ alles over hoe je het beste je accu kan onderhouden voor een optimaal gebruik.

Ben je van plan om hele lange tochten te maken op je elektrische vouwfiets? Dan is het aan te raden om een extra accu mee te nemen. Deze kan je dan halverwege je tocht wisselen, zodat je twee keer zo ver kunt fietsen met trapondersteuning! Op onze
onderdelen pagina kan je een extra accu voor jouw elektrische vouwfiets vinden!

Veelgestelde vragen over: Actieradius vergroten

De actieradius bij een elektrische vouwfiets betekent hoeveel kilometer je kan afleggen met een volledig opgeladen accu. Let hier wel bij op dat de weersomstandigheden, het gewicht op de fiets en de bandenspanning ook een rol spelen bij de actieradius.

Hoe ver je kan fietsen met een elektrische vouwfiets is afhankelijk van de actieradius. Het bereik van elektrische vouwfietsen varieert tussen 30 en 80 kilometer.

1. Rijd weg vanuit stilstand op eigen kracht
2. Schakel op de juiste manier naar een andere versnelling
3. Rijd zo veel mogelijk op een constante snelheid
4. Neem weinig bagage mee
5. Trap zelf mee door voor een lichte ondersteuningsstand te kiezen
6. Fiets in de juiste weersomstandigheden
7. Zorg voor een goede bandenspanning
8. Onderhoud je accu goed!