Veilig fietsen in de winter header

Veilig fietsen in de winter op een elektrische vouwfiets

In de wintermaanden kan fietsen een hele andere ervaring zijn dan in de zomer. In de winter is het eerder donker, het is vaak kouder en de kans op gladheid is groter. Aangezien je met een elektrische vouwfiets over het algemeen met een hogere snelheid fietst moet je extra opletten in de winter. Ook je fietsaccu moet je goed onderhouden, vooral in de winter. Om veilig tijdens de winter te kunnen fietsen op een elektrische vouwfiets geven we je hieronder een aantal tips.

Neem de tijd om op je bestemming te komen

Om veilig te kunnen fietsen in de winter is het ten eerste belangrijk om rekening te houden met het feit dat je fietstocht wat langer kan duren. Wanneer het glad is op de weg moet je goed opletten dat je niet uitglijdt. Het is daarom aan te raden om wat langzamer te fietsen. Als je gewend bent om op een elektrische vouwfiets altijd 25 km/uur te fietsen is het aan te raden om je snelheid te verlagen. Hoe minder hard je fietst, des te minder hard je hoeft te remmen. Hierdoor neemt de kans op een valpartij aardig af. Verminder vooral vaart voordat je een scherpe bocht doorgaat. Te hard door de bocht willen fietsen kan erg verraderlijk zijn. Je ziet soms niet dat er ijs op de weg ligt en als je dan te hard fietst glijd je al snel onderuit. Ook is het aan te raden om goed te letten op andere weggebruikers. De remweg in de winter is over het algemeen langer. Houd er dus rekening mee dat je eerder moet beginnen met remmen voor bijvoorbeeld andere weggebruikers of voor een rood stoplicht.

Veilig fietsen in de winter 1

Verzorg je accu goed in de winter

De accu van je elektrische vouwfiets is gevoelig voor kou. In de winter heeft je elektrische accu daarom extra aandacht nodig. Ten eerste zorgen lage temperaturen voor een kortere actieradius. Houd er dus rekening mee dat je wellicht niet zo ver op de accu kan fietsen als in de zomer. Om de levensduur van je accu te verlengen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je de accu nooit helemaal leeg opbergt voor een langere periode. Hierdoor kan er namelijk diepteontlading ontstaan, wat je accu kan aantasten. Het is ook belangrijk om de accu regelmatig te blijven gebruiken. Ga een aantal keer fietsen in de winter om de accu te blijven gebruiken. In de winter fietsen kan namelijk ook heerlijk zijn! Ben je toch niet van plan om in de winter te gaan fietsen? Laad dan de accu nog regelmatig op. Lees onze blog Hoe onderhoud ik mijn elektrische vouwfiets? voor meer tips over het onderhoud van je elektrische vouwfiets in de winter.

Zorg dat je goed zichtbaar bent

Goede verlichting op je elektrische vouwfiets is altijd belangrijk, maar in de winter is het in de ochtend en aan het einde van de middag al donker. Zorg er daarom voor dat je altijd goede en werkende verlichting op je elektrische vouwfiets hebt zitten. Naast een goed voor- en achterlicht kan je ook op je rugzak of op je rug zorgen voor reflecterende delen om extra goed op te vallen. Het is aan te raden om goede lichten op je elektrische vouwfiets te zetten. Losse kleine lampjes geven minder licht dan een vaste voor- en achterlicht. We raden daarom aan om altijd te kiezen voor vaste fietslampen. Ook qua kleding kan je ervoor zorgen dat je beter zichtbaar bent. In het donker valt lichte kleding meer op dan donkere kleding. Ben je toe aan een nieuwe winterjas? Ga dan voor een jas met een lichte kleur!

Zorg voor een goed bandenprofiel

Om extra grip te krijgen moet je zorgen voor een goed bandenprofiel. Check of er nog een goed profiel aan je banden zit. Als het profiel versleten is raden we je aan om nieuwe banden aan te schaffen. Een goed profiel zorgt voor meer grip op de weg, waardoor je minder snel zal uitglijden. Daarnaast dien je de bandenspanning te controleren. In de herfst en in de winter is het beter om een lagere bandenspanning te hebben dan in de zomer. Harde banden zorgen namelijk voor minder grip op de weg. Wanneer je wat lucht uit je banden laat lopen zal je dus meer grip voelen op de weg. Let er wel op dat je de banden niet té leeg laat lopen.

Veilig fietsen in de winter 2

Check de remmen

Wanneer het erg koud is kan het voorkomen dat je remkabels bevriezen. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken, aangezien de remmen minder goed of helemaal niet meer werken. Controleer altijd voordat je op de elektrische vouwfiets stapt of je remmen goed werken! Om bevriezing van je remkabels te voorkomen kan je de remkabels insmeren met kettingolie. Hierdoor zullen je remkabels niet nat worden en ook niet bevriezen. Let erop dat bij een gladde ondergrond je remweg altijd langer is dan gewoonlijk. Schat situaties verder van te voren in om rustig tot stilstand te kunnen komen. Om bevriezing van je remkabels te voorkomen is het beter om de elektrische vouwfiets niet te lang buiten in de kou stil te laten staan. Vouw de fiets in elkaar en neem hem mee naar binnen!

Zet je zadel lager

In de winter heb je gewoonweg meer kans om weg te glijden met je elektrische vouwfiets. Om in het geval van wegglippen veilig tot stilstand te komen raden we aan om het zadel lager te zetten. Hierdoor ben je dichter bij de grond en kan je makkelijker je voeten op de grond zetten wanneer je wegglijdt. Het voordeel van een elektrische vouwfiets is dat deze over het algemeen al een stukje kleiner is dan een reguliere fiets. Hierdoor zit je sowieso al wat lager bij de grond, waardoor je jezelf makkelijker zou kunnen opvangen.