Elektrische steps op de openbare weg

Mag een elektrische step op de openbare weg?

Je ziet elektrische steps steeds vaker terugkomen in het verkeer en wellicht heb je zelf ook al weleens op een elektrische step gereden in Europa. Maar is dit nou legaal of niet? Op veel plekken in Europa zie je elektrische deelsteps, maar in Nederland zie je dit dan (nog) nergens terug. Lees hieronder alle veelgestelde vragen en antwoorden.

Met een elektrische step op de openbare weg, hoe zit het?

In Nederland is het niet toegestaan om met een elektrische step op de openbare weg te rijden. Vrijwel alle elektrische steps die je alsnog in Nederland op straat ziet zijn verboden. Officieel mag je in Nederland alleen een e-step op eigen terrein gebruiken.

Elektrische steps worden gezien als voertuig, net als bromfietsen, motorfietsen, fietsen, elektrische fietsen en auto’s. Alle voertuigen moeten aan bepaalde voertuigeisen voldoen. Zo zijn er voor elk type voertuig eisen waaraan dat voertuig moet voldoen. Deze vereisten zijn in alle EU-landen gelijk. Het probleem met elektrische steps is dat er nog geen EU-regelgeving is voor dit type voertuig. De elektrische steps vallen onder het type ‘bijzondere bromfiets’, net als de Segway. Echter zijn de regelgevingen rondom de bijzondere bromfiets zo streng, dat bijna geen enkele elektrische step hieraan voldoet. Hierdoor is het niet mogelijk om goedkeuring voor e-steps te krijgen voor op de openbare weg. Een voorbeeld van de eisen is dat het voertuig een zadel moet hebben. Een elektrische step met zadel is uiteraard niet echt meer een step, maar lijkt dan meer op een scooter.

In sommige landen zijn er wel nationale regels omtrent elektrische steps, waardoor ze daar wel legaal gebruikt mogen worden op de openbare weg. In Duitsland, Portugal en Spanje zie je namelijk veel elektrische steps op de openbare weg. Deze landen hebben dan ook een nationale wet over de e-step.

Nog even geduld! Elektrische steps zullen waarschijnlijk toegestaan worden op de openbare weg in de nabije toekomst. In medio 2022 zal de regelgeving voor bijzondere bromfietsen worden herzien.

Wat gebeurt er als ik met een elektrische step op de openbare weg rijd?

Ondanks dat het rijden met een elektrische step op de weg verboden is, zie je alsnog veel mensen op e-steps rijden. Je zal je vast afvragen wat er gebeurt als je op een elektrische step het fietspad op gaat. Het is dus illegaal om met een elektrische step op de openbare weg te rijden. Wanneer je met een elektrische step op de openbare weg rijdt loop je dan ook de kans om een boete te krijgen. Deze bekeuring bedraagt rond de € 360,-. Daarnaast kan je e-step ook ingenomen worden door de politie.

Een ander belangrijk aspect om te weten is dat je niet verzekerd bent wanneer je met een elektrische step het verkeer betreedt. Indien je met je elektrische step betrokken raakt in een ongeval kan dit financiële consequenties hebben, omdat je niet verzekerd bent.

Toch zie je in Nederland steeds meer elektrische steps in het verkeer. In veel gevallen wordt het gebruik van de e-step gedoogd door de autoriteiten. Er worden niet vaak boetes uitgedeeld en het innemen van elektrische steps komt zelden voor. Ga je een elektrische step kopen? Wees je dan bewust dat je er officieel niet mee mag rijden op de openbare weg.

Rijd met je elektrische step op eigen terrein

De elektrische step is wel toegestaan op je eigen terrein. Heb je een groot erf? Dan is een elektrische step ideaal om over je eigen terrein te rijden. Je rijdt snel van de ene kant naar de andere kant. Heb je bijvoorbeeld een grote boerderij? Dan is de elektrische step een ideaal vervoersmiddel om over jouw gebied te rijden.

Daarnaast kan het voorkomen dat de e-step is toegestaan op Nederlandse campings. De camping is het eigen terrein van de eigenaar. De campingeigenaar mag daarom zelf bepalen of elektrische steps zijn toegestaan op de camping. Een elektrische step is een perfect vervoersmiddel op een camping. Vooral wanneer je verblijft op een grote camping. Even snel een croissantje halen bij de campingwinkel gaat met een e-step super snel. Ook voor kinderen is het erg leuk om met een elektrische step over de camping te rijden.

eKick elektrische step op de openbare weg

Neem je elektrische step mee naar het buitenland

Ga je vaak op vakantie binnen Europa en zie je daar wel veel elektrische steps rijden? Check dan of het in dat land is toegestaan om met een elektrische step de openbare weg op te gaan. 

Een e-step is een ideaal vervoersmiddel wanner je op vakantie bent. Je kan op de step de omgeving op een rustgevende manier bekijken. Daarnaast is de e-step ook erg praktisch: de step is tot een klein formaat op te vouwen, zodat hij gemakkelijk in de kofferbak of in je caravan past! Wanneer je een toeristische plek wilt bezoeken is de step ook een stuk makkelijker dan de auto, je hoeft namelijk niet lang naar een parkeerplek te zoeken. Sta je op een camping? Dan kan je de elektrische step goed gebruiken om je over de camping te verplaatsen. Ook voor het doen van boodschappen is het ideaal, al helemaal wanneer je met een camper reist. Je hoeft dan niet de hele camper mee te nemen naar de supermarkt.

Tips voor het rijden op een elektrische step in het buitenland

Neem je een elektrische step mee naar het buitenland? We raden je aan om van te voren goed de regels te checken van het land waar je naartoe gaat omtrent de e-step. Het eerste wat je moet controleren is of de e-step in dat land wel op de openbare weg mag rijden. Ga je kamperen? Vraag dan ook altijd even van te voren aan de campingeigenaar of het is toegestaan om met de elektrische step over de camping te rijden.

Daarnaast raden we je aan om te controleren of er nog andere regels gelden. Over het algemeen mag je met een elektrische step uitsluitend op het fietspad rijden. Echter zijn er in het buitenland niet zo veel fietspaden als dat we in Nederland gewend zijn. Daarom zie je in Europese landen de e-steps vaak over de stoep of op de normale weg rijden. Deze regels verschillen per land. Het kan ook zijn dat je aan een minimum leeftijd moet voldoen wanneer je op een elektrische step op de openbare weg mag rijden. In veel landen moet je minimaal 16 jaar oud zijn. In principe is een helm niet verplicht om te dragen. Echter raden wij wel altijd aan om een helm te dragen voor je eigen veiligheid.

Wil je graag een elektrische step kopen? Lees in onze blog alles wat je moet weten voordat je een e-step koopt.

Veelgestelde vragen over de elektrische step

In Nederland mag je een elektrische step alleen gebruiken op eigen terrein. Het is dus verboden om hiermee op de openbare weg te rijden.

Om op een elektrische step te rijden dien je minimaal 16 jaar oud te zijn. Daarnaast mag je niet op het fietspad of de autoweg rijden. In Nederland is het niet toegestaan om met een elektrische step op de openbare weg te rijden.