Elektrische vouwfiets onderhouden

Hoe onderhoud ik mijn elektrische vouwfiets?

Ben je een trotse eigenaar van een elektrische vouwfiets? Dan is het super belangrijk om je fiets goed te onderhouden. Door je elektrische vouwfiets goed te behandelen heb je er nóg langer plezier van. Een goed onderhouden e-bike vouwfiets gaat namelijk jaren langer mee. Een elektrische vouwfiets onderhouden is vaak net even anders dan een reguliere fiets. Schrik niet, het is niet heel veel meer werk dan een reguliere fiets. Toch hebben we een paar handige tips die de levensduur van je elektrische vouwfiets verlengen!

Maak je fiets geregeld schoon

De eerste tip klinkt heel logisch, maar wordt over het algemeen toch te weinig gedaan: je elektrische vouwfiets wassen. Het is belangrijk om je fiets regelmatig schoon te maken. Doe dit al helemaal als je zelf onderhoud gaat plegen aan de fiets. Je wilt namelijk voorkomen dat er zand en ander vuil op je schroeven en moeren komt. Wist je dat straatvuil veel water kan vasthouden? Wanneer je fiets vuil is, houdt dat vuil dus water vast. Het water kan dus niet weg en kan schade veroorzaken aan je fiets. Let er in de winter ook goed op dat je fiets schoon is. Door het strooizout in combinatie met de vrieskou kan dit schade aan je fiets toebrengen. Begin je onderhoudsbeurt dus altijd met een sopje! Haal voordat je aan de slag gaat de accu van de fiets (indien mogelijk).

Elektrische vouwfiets onderhouden voor je huis

Goed onderhoud verlengt de levensduur van de accu

Het belangrijkste, maar ook het meest gevoelige onderdeel van een elektrische vouwfiets is de accu. In principe hoef je de accu zelf geen onderhoudsbeurten te geven, als je de accu echter wat extra zorg verleent zal dit de levensduur verlengen! Na verloop van tijd vermindert de capaciteit van een accu. Dit fenomeen heeft elke accu en hier kan je niet heel veel aan doen. Wel zijn er een paar tips waardoor je de levensduur van je accu nog een tijd kan rekken. De levensduur van een fietsaccu is meestal 5 jaar. Daarnaast is de intensiviteit van het gebruik van de accu ook bepalend in de levensduur. Accu’s die veelvoudig worden gebruikt zullen dan ook een kortere levensduur hebben dan fietsaccu’s die niet veel gebruikt worden. Hieronder geven we 8 tips om de levensduur van je fietsaccu te rekken:

1. Laad een volledig lege fietsaccu zo snel mogelijk op

Wanneer de accu helemaal leeg is gereden adviseren we om de accu zo snel mogelijk weer 100% op te laden. Wanneer je de accu voor een langere tijd helemaal leeg weglegt kan er flinke schade ontstaan aan je accu. Er kan namelijk door zelfontlading in een diepteontlading raken.

2. Laad de fietsaccu tenminste elke maand op

We raden aan om de fietsaccu minstens iedere maand op te laden. Dit is vooral belangrijk in de maanden dat je de fiets niet veel gebruikt (bijvoorbeeld in de winter). Het beste is om ervoor te zorgen dat de accu altijd tussen de 50% en 70% is opgeladen. Je moet de accu minstens elke maand opladen omdat de accu ook leegloopt als deze niet gebruikt wordt.

3. Koppel de lader los wanneer de accu is opgeladen

Indien de accu volledig is opgeladen raden we altijd aan om de lader los te koppelen. Zo bespaar je een heleboel energiekosten én denk je aan het milieu.

4. Laad de accu niet na elke korte rit

Het veelvuldig opladen van een fietsaccu heeft een negatief effect op de levensduur van de accu. Maak je korte ritten van minder dan 5 kilometer? Dan kan je de accu het beste na 3 ritten weer opladen.

5. Bewaar de accu op kamertemperatuur en op een droge plaats

De actieradius van de accu kan flink afnemen bij koud weer. Het is beter voor de accu om deze te bewaren op een droge plaats waar de temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius is.

6. Laat je fietsaccu niet voor lange tijd in de volle zon staan

Zoals hierboven bij punt 5 is aangegeven kan een fietsaccu niet goed tegen kou. Dit geldt ook voor warmte. Is het boven de 25 graden Celsius? Laat de fietsaccu dan niet te lang in de volle zon staan.

7. Gebruik altijd de juiste lader

Gebruik altijd de acculader die bij je elektrische vouwfiets is geleverd. Gebruik dus nooit een acculader die niet bij jouw fiets hoort, maar wel eenzelfde aansluiting heeft. Dit betekent namelijk niet dat dit juiste lader is voor jouw accu.

8. Rijd de accu nooit helemaal leeg

Zoals bij tip 1 ook al werd benoemd is het belangrijk om een volledig lege accu zo snel mogelijk weer helemaal op te laden. Om dit te voorkomen adviseren we om nooit je accu volledig op te rijden.

Elektrische vouwfietsen rijdend met twee jongens

Onderhoudstips voor je elektrische vouwfiets

Naast het onderhoud van de accu heeft de vouwfiets zelf ook wat aandacht nodig. Er zijn enkele punten die je zelf gemakkelijk kunt onderhouden.

• Controleer regelmatig de banden en pomp er lucht bij. Zachte banden zorgen voor meer weerstand op de weg, waardoor je minder kilometers per acculading zou kunnen fietsen. Daarnaast is het voor de banden zelf ook beter om altijd goed opgepompt te zijn, hierdoor zullen ze minder snel verslijten.

• We adviseren om de ketting regelmatig schoon te maken met speciale kettingolie. Ook andere bewegende onderdelen kan je insmeren met een roestwerend middel.

• Voer regelmatig een controle uit of alle schroeven en boutjes nog goed vastzitten. Door trillingen over het fietspad kan het zijn dat de schroeven en boutjes iets losser zijn gaan zitten. Controleer ze daarom regelmatig en draai ze waar nodig aan.

• Het is uiterst belangrijk om de remblokjes te inspecteren op slijtage. Bij elektrische vouwfietsen slijten de remblokjes sneller dan bij gewone fietsen, controleer ze daarom regelmatig en vervang ze wanneer dit nodig is.

• Voor de veiligheid van jezelf is het belangrijk om de verlichting op je fiets altijd werkend te houden. Wanneer je in het donker fietst moet je altijd werkende lichten op je vouwfiets hebben. Zo kunnen andere weggebruikers je goed zien en voorkom je ongelukken.

Een servicebeurt bij de fietsenmaker kan nooit kwaad

Naast dat je zelf aardig wat onderdelen van je elektrische vouwfiets kan controleren is het aan te raden om je elektrische vouwfiets af en toe naar de fietsenmaker brengt voor een kleine onderhoudsbeurt. We adviseren om minstens één keer per jaar je elektrische vouwfiets te laten controleren. De fietsenmaker loopt dan het hele elektrische systeem na en kan ook software updates doorvoeren. Indien je een foutmelding op je display krijgt kan je hier ook mee naar de fietsenmaker, indien je doorfietst met een foutmelding kan je de accu kapot maken of de motor van je elektrische vouwfiets beschadigen. Daarnaast zal de fietsenmaker de ketting of aandrijfriem controleren en op spanning brengen. De versnellingen zullen worden afgesteld en waar nodig zullen kabels gesmeerd of vervangen worden. Vaak worden ook de spaken en wielen gecontroleerd op afwijkingen. Een heel belangrijk onderdeel is het controleren en afstellen van de remmen. Dit kan je zelf thuis vaak niet goed doen, maar het is een essentieel onderdeel om veilig te kunnen fietsen.

Veelgestelde vragen over het onderhouden van een elektrische vouwfiets

Een elektrische vouwfiets heeft vaker een onderhoudsbeurt nodig dan een fiets zonder ondersteuning. Dat komt door gevoelige onderdelen zoals de motor, elektronica en accu. Sommige fabrikanten stellen regelmatig onderhoud als voorwaarde voor fabrieksgarantie. 

Het advies is dan ook om de banden, de ketting en de remblokjes met regelmaat te inspecteren. Lees in de blog de volledige uitleg.

Je kunt je elektrische vouwfiets voor een groot deel zelf onderhouden. Toch is het verstandig om minimaal één keer per jaar bij je specialist langs te gaan voor een servicebeurt. Maar in sommige gevallen kun je beter nét wat eerder langsfietsen.