Header elektrische vouwfiets calorieën verbranden

Elektrisch fietsen: zoveel calorieën verbrand je

Elektrische (vouw)fietsen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Elektrische fietsers zoeven je hard voorbij op het fietspad. Het is niet gek dat we zoveel elektrische fietsen zien. Nederland is immers een echt fietsland, er zijn zo’n 23 miljoen fietsen in ons land! We gebruiken de fiets vooral als vervoersmiddel, maar ook voor pleziertochten. Gemiddeld heeft elke Nederlander 1,4 fietsen. Het aantal elektrische (vouw)fietsen stijgt ieder jaar ook steeds meer. Er zijn naar schatting nu 3 miljoen elektrische fietsen, dit is 13% van alle fietsen. Je zal je vast weleens hebben afgevraagd hoe gezond fietsen op een elektrische fiets nou eigenlijk voor je is. Wij leggen je graag uit hoeveel calorieën je verbrandt met elektrisch fietsen.


De elektrische vouwfiets zorgt voor méér kilometers

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische vouwfiets. Het grote voordeel van een fiets met trapondersteuning is dat je zonder veel inspanning meer kilometers kan fietsen. De elektrische motor zorgt ervoor dat je een duwtje in je rug krijgt, waardoor je razendsnel over het fietspad vliegt. Je reist hierdoor ook een stuk sneller dan wanneer je zou lopen of op een gewone fiets rijdt. Met een elektrische vouwfiets behaal je al gemakkelijk een snelheid van 25 kilometer per uur. En een ander voordeel waarom veel mensen een elektrische vouwfiets aanschaffen is: je wordt er niet zo moe van. De combinatie van de snelheid en lage inspanning die je hoeft te leveren zorgt ervoor dat je veel meer kilometers fietst.


Dat fietsen gezond voor je is zal je vast al wel weten. Beweging is goed voor je lijf en voor je geest. Wanneer je elke dag naar je werk of naar school fietst krijg je al een stuk meer beweging dan wanneer je met de auto of het openbaar vervoer reist Elektrisch fietsen werd voorheen vooral gezien als een vervoersmiddel voor ouderen. Ouderen die minder goed te been zijn waren daardoor dan ook de primaire doelgroep voor elektrische fietsen. Echter is er de afgelopen jaren een hele verschuiving gekomen naar een jongere generatie. Op dit moment zie je eigenlijk wel mensen van elke leeftijdsgroep op een elektrische (vouw)fiets rondrijden. Het imago dat het alleen voor ouderen is verdwijnt steeds meer. Het imago dat het alleen voor ouderen en ‘luie’ mensen is helemaal voorbij. Steeds meer Nederlanders zien de voordelen van een elektrische fiets.


Wanneer je op een elektrische vouwfiets rijdt hoef je minder energie te leveren dan wanneer je op een gewone fiets rijdt. Je zal hierdoor al snel denken dat je dus minder calorieën verband dan wanneer je op een gewone fiets rijdt. Dit klopt natuurlijk ook, hoe minder kracht je hoeft te zetten, des te minder calorieën je verbruikt. Toch zeggen bijna alle elektrische fiets eigenaren dat ze vaker en langer fietsen sinds dat ze een elektrische (vouw)fiets hebben aangeschaft. Omdat het zo veel makkelijker fietst en het veel minder energie kost pak je veel vaker de elektrische fiets dan wanneer je de gewone fiets zou pakken. Het aantal calorieën dat je in totaal verbrand kan dus veel meer zijn dan wanneer je de gewone fiets vaker laat staan, omdat je simpelweg geen zin hebt om te fietsen.


elektrische vouwfiets calorieën verbranden 1

Elektrische vouwfiets versus ‘gewone fiets’


Het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het fietsen is van verschillende factoren afhankelijk. Je gewicht, de ondergrond (fiets je in heuvelachtig gebied of niet), wind en hoe hard je banden zijn opgepompt zijn factoren die meewegen in hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het fietsen. Wanneer je bergopwaarts fietst met tegenwind én met zachte opgepompte banden zal je veel meer calorieën verbranden dan wanneer je bergafwaarts rijdt met wind mee. Het aantal calorieën dat je verbrand op een elektrische (vouw)fiets is ook afhankelijk van de type ondersteuning die je kiest. Wanneer je met weinig ondersteuning fietst zal je meer calorieën verbruiken dan wanneer je de ondersteuningsstand op de hoogste stand hebt staan. Toch is het mogelijk om een inschatting te maken van hoeveel calorieën je verbrandt tijdens een fietstocht.

Grofweg wordt er gezegd dat je op een elektrische (vouw)fiets ongeveer de helft van het aantal calorieën verbrandt als je het vergelijkt met een normale fiets. Aangezien de energie die je verbruikt afhankelijk is van veel factoren hebben we een overzicht gemaakt van het calorieverbruik per fietssnelheid. We zijn hierbij uit gegaan van een persoon die 70 kg weegt en een uur lang fietst.

Duur: 1 uur / Gewicht: 70 kg 18 km/h 21 km/h 24 km/h
Normale fiets 424 kcal 470 kcal 523 kcal
Elektrische (vouw)fiets met lage trapondersteuning 221 kcal 252 kcal 283 kcal
Elektrische (vouw)fiets met normale trapondersteuning 180 kcal 206 kcal 232 kcal
Elektrische (vouw)fiets met hoge trapondersteuning 138 kcal 154 kcal 170 kcal

Bovenstaand overzicht geeft dus het aantal verbrande calorieën weer van een persoon van 70 kg. Wanneer je zwaarder dan 70 kg bent zal je meer calorieën verbranden dan in het overzicht staat. Dit komt omdat er meer gewicht, en dus meer energie verplaatst moet worden. Ben je lichter dan 70 kg? Dan zal je net wat minder calorieën verbranden dan in bovenstaand overzicht staat.

elektrische vouwfiets calorieën verbranden 2

Gezonder leven dankzij de elektrische vouwfiets

Of je nou de gewone fiets of elektrische (vouw)fiets pakt, het is een goede manier om calorieën te verbranden! Naast dat fietsen goed is om calorieën te verbranden heeft het veel meer positieve bijwerkingen. Ten eerste is het belangrijk dat je iedere dag tijd in de buitenlucht spendeert. Zonlicht is super goed voor je. Ook wanneer de zon niet schijnt is het verstandig om toch vaker de elektrische (vouw)fiets op te stappen. De buitenlucht zorgt ervoor dat je hersenen nieuwe energie krijgen, waardoor je hersenen meer en sneller impulsen kunnen verwerken. Ook mentaal is het goed om genoeg beweging te krijgen. Een ritje op een elektrische (vouw)fiets kan zorgen voor stressvermindering, een goed humeur en een betere nachtrust.

Veelgestelde vragen over: Hoeveel calorieën verbrand je op een elektrische (vouw)fiets?

Fietsen op een elektrische vouwfiets is zeker gezond! Je verbrandt aardig veel calorieën op een elektrische (vouw)fiets. Dit is wel afhankelijk van onder andere je gewicht en de mate van trapondersteuning.
Op een elektrische (vouw)fiets verbrand je calorieën. Dit aantal is wel wat lager dan op een gewone fiets. Om af te vallen moet je meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt. Veel (elektrisch) fietsen kan bijdragen aan het verliezen van gewicht.
Hoeveel calorieën je verbrandt op een elektrische (vouw)fiets is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je gewicht, hoe hard je fietsbanden zijn, de fietssnelheid en de mate van trapondersteuning. Grofweg genomen verbrand je de helft minder calorieën dan op een gewone fiets.