Elektrisch fietsen: de beste fietsnavigatie

Heb je een fietstocht op de planning staan? Om van A naar B te komen heb je natuurlijk een fiets nodig. Heb je eigenlijk ook al gedacht aan een goede fietsnavigatie? Je kan natuurlijk een papieren routekaart erbij pakken en af en toe stoppen om de route te bekijken, maar tegenwoordig kan het makkelijker. Een navigatiesysteem of app voor tijdens het fietsen biedt uitkomst. Bekijk hieronder onze fietsnavigatietips en ga een zorgeloze fietstocht tegemoet.

Navigeren op de fiets

Een fietsnavigatiesysteem of fietsnavigatieapp wijst je de weg tijdens het fietsen. Fiets je een route waar je nog niet zo bekend mee bent? Dan ben je aangewezen op een goede fietsnavigatie. Het zorgt ervoor dat je letterlijk op het juiste pad blijft en dat je dus niet verdwaalt. Ook kan je er leuke fietsroutes mee uitstippelen. Een los navigatiesysteem of een navigatieapp wordt tijdens het fietsen vaak gebruikt als hulpmiddel.

Los navigatiesysteem (gps)

Speciaal voor op de fiets bestaan er ook digitale navigatiesystemen met gps. Het is vergelijkbaar met een ‘TomTom’ voor in de auto, maar dan speciaal gemaakt voor de fiets. Garmin, Mio, Polar, Bryton en Bosch zijn een paar bekende gps-merken. Een los navigatiesysteem heb je al voor zo’n € 100,-, maar voor een betrouwbaar navigatiesysteem kan je beter rekenen op € 200,- tot € 400,-. De navigatiesystemen hebben vaak voorgeladen fietskaarten. Goed om te weten: gps zorgt ervoor dat je positie op de kaart accuraat te zien is. Hierbij hoef je dus niet per se verbinding te maken met het internet en te beschikken over een 4G- of 5G-verbinding.

De gps-toestellen zijn vrijwel altijd waterdicht en de accu heeft een lange levensduur (vaak tot wel 20 uur). Daarnaast is het display extra goed leesbaar. Je geniet met een gps-systeem van vele extra’s. Denk hierbij een aan een digitaal kompas, hoogtemeter, hartslagsensor en extra functionaliteiten die gericht zijn op het gebruikersgemak. De fietscomputer laat zien wat je fietsprestaties zijn en hoelang je rit nog zal duren. Bij veranderende weersomstandigheden kan je op dat moment zelf de route inkorten.

Navigatieapp

Navigatieapps zijn goedkoper en in vele gevallen zelfs gratis verkrijgbaar voor smartphones. In de Play Store (voor Android-smartphones) of de App Store (voor besturingssysteem iOS, bij iPhones) zijn er talloze fietsnavigatie-apps te vinden. Met een app maak je als het ware van je smartphone een fietscomputer.

Je downloadt de app op je telefoon en daarna download je de kaart(en) of de route die je nodig hebt. Bij apps heb je vaak de mogelijkheid om de routekaart offline te gebruiken. Je hoeft de kaart dan alleen maar één keer te downloaden. Op het moment dat je de kaart opent, heb je dus geen internetverbinding nodig. Navigeer je met een internetverbinding, dan is het handig om de locatie van je telefoon aan te zetten. Zo zie je in de app op welke locatie je je op dat moment begeeft en heb je toegang tot actuele verkeersinformatie.

Wat is de beste navigatieapp?

Via de App Store of Play Store vind je duizenden (fiets)navigatieapps. Hierdoor zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Strava (Google Play, Apple Store) is een bekende algemene routeplanner die ook geschikt is voor hardlopers. Komoot (Google Play, Apple Store) wordt ook vaak gebruikt tijdens het wandelen en fietsen. Welke navigatieapp goed bij jou past is grotendeels afhankelijk van jouw doel. Wil je de app gebruiken voor simpel woon-werkverkeer of wil je recreatieve, toeristische ritjes maken? Per doel zijn er twee fiets-apps die we graag voor je uitlichten.

Woon-werkverkeer


1. Google Maps
Snelle ritjes van A naar B

De meest bekende navigatieapp met kaarten van ruim 220 landen. Ideaal voor de simpele ritjes. De kaart draait mee met de richting waarin je rijdt. Google Maps herberekent de route wanneer je afwijkt van de voorgestelde route. Ook wordt je route automatisch gewijzigd op basis van live verkeersinformatie en incidenten op de weg. Je kan kaarten downloaden voor offline gebruik.
Fietsnavigatie-app-Google-Maps
Download de Google Maps-app in de Google Play Store (Android) of in de Apple Store (iOS). De app is gratis te gebruiken.

Lees ook eens onze blog: ‘Elektrische vouwfiets voor woon-werkverkeer: Wat zijn de voordelen?’ en ontdek hoe een elektrische vouwfiets jou kan ondersteunen bij je ritjes van en naar je werk.

2. Naviki
Voor dagelijks gebruik, vrije tijd én mountainbiken

Naviki is een handige alles-in-een-app. Het is geschikt voor zowel de korte als lange(re) routes. In de app vind je fiets- en themaroutes, maar ook routes voor offroad en tracks voor bossen of veldwegen. Met Naviki kan je in principe van je huisadres naar de Ardennen of het Zwarte Woud fietsen. De app meet de snelheid, afgelegde afstand en hoogte van de route. Je kan kiezen voor kant-en-klare routes of je kan een eigen route samenstellen. De app biedt gesproken ondersteuning aan.
Fietsnavigatie-app-Naviki
Download de Naviki-app in de Google Play Store (Android) of in de Apple Store (iOS). De app is gratis te gebruiken en een gratis account aanmaken is vereist.

Recreatieve fietstochten


1. Route.nl

Volledige en overzichtelijke fietsroutes

Deze app heeft al veel fietsroutes voor je uitgestippeld, maar ook kan je je eigen knooppunten invoeren. De app genereert dan een logische route voor je. De navigatie bevat soms ook foto’s van de omgeving en biedt eventueel ook gesproken navigatie-instructies aan voor € 10,- per jaar. Je kan kaarten downloaden voor offline gebruik.
Fietsnavigatie-app-RouteNL
Download de Route.nl-app in de Google Play Store (Android) of in de Apple Store (iOS). De app is gratis te downloaden en een gratis account aanmaken is vaak vereist.
2. ANWB Eropuit
Kant-en-klare routes voor de toeristische fietser

Bij deze app van de ANWB hoef je enkel een provincie en routelengte te bepalen. Daarna krijg je een uitgebreide uitleg over de bezienswaardigheden te zien. De kaart beweegt niet mee met iedere bocht, maar laat je positie zien tussen de twee knooppunten waarin je je bevindt. Tegen betaling kan je zelf routes maken.
Download de ANWB Eropuit-app in de Google Play Store (Android) of in de Apple Store (iOS). De app is gratis te downloaden.

Ga voorbereid op pad met je navigatiesysteem of navigatie-app


Heb je al een geschikt gps-systeem of een gebruiksvriendelijke fietsapp gevonden? Dan zijn er nog enkele andere zaken waar je rekening mee kan houden. Als je goed voorbereid op pad gaat, dan wordt het navigeren op de fiets een eitje voor je. Minder stress, dus meer genieten!

Tip 1: Koop een goede smartphonehouder

Investeer in een smartphonehouder voor extra gemak. Zo kan je tijdens het fietsen je navigatie zien en snel bedienen. Vanaf 1 juli 2019 is het verboden om je smartphone tijdens het fietsen vast te houden. Een smartphonehouder, ook wel bekend als een telefoonhouder, mag je echter wel gebruiken. En dat is handig, want dat betekent dat je tijdens het fietsen niet meerdere keren je smartphone uit je broekzak hoeft te halen om te kijken naar de fietsroute. Je bespaart er dus veel moeite en, uiteindelijk, ook een hoop tijd mee.

Smartphonehouders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, dus ook voor jouw smartphone is er een goede houder te vinden. Monteer de smartphonehouder op je stuur. Universele houders hebben vaak klemmen die je telefoon aan de zijkanten vasthouden. Andere telefoonhouders klemmen de hoeken van je telefoon dan weer met stevige elastieken vast. Een extra praktisch voordeel: je hoeft alleen je smartphone uit de houder te halen. Niet alle fietswegen zijn vlak of egaal. Kies dus een stevige smartphonehouder die alle schokken en trillingen kan doorstaan en die niet zal gaan kantelen tijdens je fietstocht.

Tip 2: Neem een powerbank mee

Ben je van plan om een wat langere fietstocht te maken? Dan wil je halverwege de tocht natuurlijk niet dat je navigatie zonder batterij komt te zitten. Zorg er daarom ook voor dat je een powerbank bij je hebt. Je gps-navigatiesysteem of telefoon laad je dan gemakkelijk op via een usb-kabel. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en kom je met een gerust hart aan op je eindbestemming.

Je kan onderweg natuurlijk een pitstop maken en je apparatuur opladen bij een café of oplaadpunt, maar een powerbank bied je net wat meer gemak. Met een powerbank heb je onderweg namelijk geen stopcontact nodig. Verbind de meegeleverde kabel van de powerbank met je gps of telefoon en voor je het weet is je apparaat weer helemaal opgeladen. Het opladen via een powerbank is ook mogelijk tijdens het fietsen zelf. Hierdoor verlies je niet onnodig veel tijd en kom je nog sneller aan op je eindbestemming.

Tip 3: Controleer of je software up-to-date is

Zowel de gps als de apps moeten regelmatig door jou worden bijgewerkt. Dit staat ook wel beter bekend als een ‘software update uitvoeren’. Zorg er dus voor dat je software de nieuwste versie bevat voordat je aan je rit begint.

Na een paar simpele klikken ben je vaak alweer helemaal up-to-date. Zo ben je ervan verzekerd dat je de meest actuele verkeersinformatie tot je beschikking hebt. Je software bijwerken naar de nieuwste versie bied je ook extra gebruikersgemak. De ‘bugs’, oftewel de foutjes die in het besturingssysteem zitten, zijn na zo’n update vaak ook verholpen. Na een update werkt je software dus weer zoals behoren en heb je geen last meer van foutmeldingen, haperingen en andere vervelende foutjes. Twee vliegen in één klap dus!

Veelgestelde vragen over navigatie tijdens het fietsen

Wat de beste fietsnavigatie voor jou is, is geheel afhankelijk van jouw doel. Een gps-navigatiesysteem is uitgerust met veel praktische functionaliteiten waarmee je je fietsprestaties makkelijk bijhoudt. Ook zijn er talloze gratis fiets-navigatieapps te vinden voor je smartphone, zowel voor Android als iOS. Bij dergelijke apps wordt er vaak een onderscheid gemaakt in: korte routes van A naar B, recreatieve (thema)routes en lange routes voor bijvoorbeeld mountainbikers. Kijk dus vooral naar de functies die je zoekt in een navigatiesysteem zodat je fietstocht zo efficiënt mogelijk verloopt.
De elektrische vouwfietsen van BOHLT komen niet met een navigatiesysteem. Alle elektrische vouwfietsen van BOHLT hebben echter wel een ingebouwde display. Dit gaat dus om de BOHLT X160, X200, R140, R160, R200 en de BOHLT Fattwenty. Met het ingebouwde display zie je vliegensvlug de batterijstatus, snelheid en informatie over de versnellingsindicator en de afgelegde afstand.