De banden van een elektrische step

Bij het kopen van een elektrische step kijk je waarschijnlijk naar het design en de prijs van een step. Of misschien is het voor jou juist belangrijk dat een e-step licht en inklapbaar is. Wist je ook dat de banden die op een step zitten een wereld van verschil kunnen uitmaken? De banden van elektrische steps zijn van grote invloed op de veiligheid en het rijcomfort. Tijd om verder in te zoomen op de verschillende soorten banden die er zijn. Je leest in deze blog ook over de voor- en nadelen per type band.

Verschillende soorten banden bij elektrische steps

Banden van elektrische steps zijn er in verschillende soorten en maten. Denk je eraan om een elektrische step voor volwassenen aan te schaffen? Dan doe je er goed aan om de type banden van e-steps met elkaar te vergelijken.

Wat voor eigenschappen zoek je in de banden en waarvoor ga je de e-step gebruiken? Rijd je met de e-step op verharde of onverharde wegen? En ga je dan voor een step met grote banden, dikke banden, rubberen banden of anti-lekbanden? Allemaal belangrijke zaken om bij stil te staan. Grofweg gezien kunnen we de banden indelen in twee categorieën: luchtbanden (pneumatische banden) en massieve banden. Bij BOHLT hebben we inklapbare elektrische steps met luchtbanden en massieve banden (honeycomb-banden) in het assortiment. Beide bandensoorten gaan ongeveer even lang mee.

Luchtbanden

Luchtbanden zijn banden van kunststof. Er bestaan twee soorten luchtbanden: inner tube-banden en tubeless banden. Luchtbanden met inner tubes hebben een binnenband. Het ventiel zit vast aan de binnenband, net zoals bij een fiets. Via dit ventiel kan je de bandenspanning controleren en de luchtdruk op peil houden. De elektrische steps van BOHLT hebben inner tube-banden (met uitzondering van de modellen eKick TD9 en eKick TD10).

Tubeless banden vallen verder ook onder de categorie van luchtbanden. Tubeless banden hebben geen binnenband. Wel vormen ze een luchtdichte afsluiting om de bandenvelg heen. Het ventiel vind je bij een tubeless band in de velg.

Massieve banden

Massieve banden zijn luchtledig. Dit betekent dat de binnenkant van de banden geen lucht bevatten, maar ‘gevuld’ zijn. Dit type band bestaat vaak uit een solide vulling van rubber of massief polyurethaanschuim, ook wel beter bekend als PU-schuim. PU-schuim vind je terug in vele toepassingen: in het interieur van auto’s, maar ook in schoenzolen.

Verder bestaan er ook honeycomb-banden. Deze banden herken je meteen aan de geribbelde honingraatstructuur. meestal kan je honeycomb tires scharen onder de categorie van massieve banden. Dit type band is namelijk ook gemaakt van rubber. De binnenkant van de band is niet geheel gevuld met rubber vanwege de structuur met gaten erin.
Bohlt-elektrische-step-1

Voor- en nadelen banden e-steps

Je weet nu welke banden er op een e-step kunnen zitten, maar welke soort band heb je nu eigenlijk nodig? Is een elektrische step met luchtbanden of met massieve banden de juiste keuze voor jou? Tijd om de banden onder de loep te nemen om achter de voor- en nadelen te komen!

Luchtbanden

Luchtbanden zijn populair. Banden die gevuld zijn met lucht geven je namelijk een betere demping. Rijd je over oneffenheden in het wegdek? Dan heb je met luchtbanden meer grip op de weg. De structuur van deze type banden, in combinatie met de luchtdruk, zorgt ervoor dat je lekker stabiel op de weg rijdt. Wel is het goed om te weten dat je met luchtbanden een lekke band kan krijgen, zeker als je geregeld op een oneffen wegdek rijdt. De volgende 4 elektrische steps van BOHLT hebben luchtbanden: BOHLT eKick 9 AIR, BOHLT eKick 9 PRO, BOHLT eKick 10 AIR en BOHLT eKick 10 PRO.

Voordelen
+ Betere demping: voelt alsof je vering hebt tijdens het rijden
+ Meer grip op de weg dankzij het soepele materiaal van de band
+ Stuur is hierdoor comfortabeler om vast te houden

Nadelen
– Niet lekbestendig: je kan een lekke band krijgen
– Wel wat onderhoud nodig, bijv. op peil houden van de luchtdruk

Massieve banden

Massieve banden zijn zo goed als niet breekbaar en je kan er ook nooit een lekke band mee krijgen. Wel zijn massieve banden bij e-steps minder populair als je ze vergelijkt met luchtbanden. Massieve banden bieden je namelijk minder rijcomfort en stabiliteit op de weg. De honeycomb-banden bieden vanwege de inwendige ‘luchtzak-structuur’ wel meer demping dan de standaard massieve banden. De volgende 2 elektrische steps van BOHLT hebben honeycomb-banden: BOHLT eKick TD9 en BOHLT eKick TD10.

Voordelen
+ Lekbestendig en duurzaam
+ Weinig onderhoud nodig
+ Goedkoper

Nadelen
– Lastig in onderhoud: gehele band moet worden vervangen
– Oneffenheden in de weg zijn goed voelbaar tijdens het rijden
– Meer wrijving met wegdek, verbruikt dus meer van de accu

Elektrische step-banden onderhouden of vervangen

Wil je een elektrische step kopen? Bij BOHLT kan je kiezen voor elektrische steps met luchtbanden of met honeycomb-banden. Je vraagt je misschien ook nog af hoe het dan zit met het vervangen van de banden van elektrische steps. Na verloop van tijd zijn je banden versleten of misschien zelfs kapot. Misschien vraag je je dan wel af: moet ik de banden oppompen, de band zelf vervangen of het allemaal overlaten aan de specialist?

Zoals je weet hebben de eKick 9 AIR, eKick 9 PRO, eKick 10 AIR en eKick 10 PRO inner tube-banden. Heb je met je step over een scherp voorwerp gereden en is de band lek? Dan vervang of repareer je alleen de binnenband. Durf je dit niet zelf aan? Dan kan je dit nog altijd overlaten aan een professionele reparateur. Voor optimaal rijcomfort dien je ook de luchtdruk van je luchtbanden geregeld te controleren. Is de luchtdruk te laag, dan pomp je de banden gemakkelijk zelf op. Je BOHLT-dealer kan je meer informatie oiver de juiste bandenspanning geven.

De eKick TD9 en eKick TD10 hebben honeycomb-banden. Deze banden hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Is de honeycomb-band onverhoopt toch kapotgegaan? Dan dient de gehele band vervangen te worden. In de webshop van BOHLT vind je onder andere accessoires en onderdelen terug, zo ook voor de eKick-stepjes.

Inklapbare elektrische step van BOHLT

Ben je van plan om een elektrische step te kopen? Bekijk dan ook eens onze blog ‘Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische step?’ zodat je precies weet waar je aan toe bent. Maak ook gerust een gratis proefrit op een van de eKick-modellen.

We hebben momenteel 6 eKicks in ons assortiment, waarbij 4 met luchtbanden en 2 met honeycomb-banden. Let op: de meeste elektrische steps met gashandels (zo ook die van BOHLT) zijn in Nederland momenteel nog niet toegestaan op de openbare weg. De stepjes mogen in Nederland al wel gebruikt worden op privéterrein. In het buitenland zijn de elektrische steps met gashendel al wel toegestaan op de openbare weg. In 2023 verandert de Nederlandse regelgeving mogelijk. Dan kan het zijn dat je met de step van BOHLT dus ook op de openbare weg mag.

Veelgestelde vragen over elektrische step banden

Over het algemeen zijn luchtbanden beter bij elektrische steps. Deze banden geven je meer demping en grip op de weg in vergelijking met massieve banden. Gemiddeld gezien gaan beide bandensoorten even lang mee.

In Nederland zijn elektrische steps met een gashendel momenteel niet toegestaan op de openbare weg. In Nederland mag je de steps nu alleen gebruiken op privéterrein. Vanaf 2023 verandert de wetgeving voor elektrische steps mogelijk. Dan kan het zo zijn dat je met een BOHLT-step wél de openbare weg op mag.

Een elektrische step heeft vrij weinig onderhoud nodig. Als je een elektrische step met luchtbanden hebt, dan moet je de bandenspanning wel geregeld controleren. Ook kan je met luchtbanden een lekke band krijgen. Als dit gebeurt, dan moet de binnenband geplakt of vervangen worden. Als massieve banden kapotgaan, dan moet de gehele band worden vervangen door een specialist.

Als je een elektrische step met luchtbanden hebt, dan moet je de bandenspanning geregeld bijhouden. De correcte bandenspanning hangt (deels) af van het wegdek waarop je rijdt: effen/oneffen, verhard/onverhard. Vraag je BOHLT-dealer om advies.