Fietsend op elektrische vouwfiets tijdens een proefrit

10 Tips voor het maken van een proefrit op een elektrische vouwfiets

Heb je een elektrische vouwfiets op het oog? Of twijfel je nog tussen verschillende modellen? Dan raden we je altijd aan om voordat je een fiets koopt een proefrit te maken. Elektrische vouwfietsen kunnen veel van elkaar verschillen en het is daarom belangrijk dat je de fiets uitkiest die past bij jouw wensen en behoeften. Om een goed overwogen keuze te maken is het belangrijk om verschillende modellen e-vouwfietsen uit te proberen. Op deze manier kan je de verschillen ontdekken en de juiste elektrische vouwfiets uitkiezen. Hieronder geven we 10 tips over waar je op moet letten bij het maken van een proefrit.

1. Ga voorbereid op pad

Voordat je de proefrit gaat maken is het slim om goed voorbereid te zijn. Bedenk van te voren waarvoor je de elektrische vouwfiets wilt gaan gebruiken. Welke aspecten vind jij belangrijk? Stel van te voren randvoorwaarden vast die jij bepalend vindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de prijs, het gewicht en het fietscomfort. Er zijn vele elektrische vouwfietsen op de markt. Het kan dan erg lastig zijn om een keuze te maken. Voordat je de proefrit gaat maken kan je op internet op onderzoek uit gaan om een voorselectie te maken van modellen waarin je geïnteresseerd bent. We raden je ook aan om onze blog ‘Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische vouwfiets? te lezen. Deze blog geeft je inzichten in welke specificaties belangrijk zijn om mee te nemen in je keuze.

2. Laat de elektrische vouwfiets afstellen

Voordat je de proefrit daadwerkelijk gaat maken zijn er nog een aantal zaken van belang. Ten eerste raden we aan om de winkelmedewerker te vragen om de elektrische vouwfiets goed af te stellen voor jouw lengte. Het zadel en het stuur moeten op de juiste hoogte staan voor jouw postuur om de fiets het beste te kunnen ervaren. Ten tweede is het belangrijk om aan de winkelmedewerker uitleg over de fiets te vragen. Een instructie over hoe je de fiets start, hoe het schakel- en remsysteem werkt en wat er op het display te zien is mag niet ontbreken. Schrijf van te voren ook alle vragen op die je hebt. Bijvoorbeeld: Moet je wel of niet trappen wanneer je gaat schakelen?

Elektrische vouwfiets afstellen

3. Test de elektrische vouwfiets zonder trapondersteuning

Hopelijk zal het je niet overkomen, maar het kan toch gebeuren: je bent nog niet thuis en de accu van je fiets is leeg. In principe is dit geen probleem. Je kan altijd nog fietsen zonder de trapondersteuning. Je wilt dan wel dat de vouwfiets lekker licht trapt. Het zal altijd zwaarder voelen dan met trapondersteuning, maar als de fiets erg zwaar trapt is dit niet prettig. Test dit daarom altijd tijdens je proefrit. We raden je aan om dit direct te testen als je wegrijdt. Je hebt dan nog niet gevoeld hoe de fiets trapt mét trapondersteuning. Je bent op deze manier beter in staat te beoordelen of de fiets licht of zwaar trapt.

4. Hoe voelt het opstappen en wegrijden?

Als je nog nooit eerder op een elektrische fiets hebt gereden zal het een leuke ervaring zijn om voor de eerste keer weg te rijden. Je voelt een voorwaartse kracht zonder zelf moeite te hoeven doen. Het kan per elektrische vouwfiets verschillen hoe de voorwaartse beweging aanvoelt. Dit ligt namelijk aan de motorpositie. Alle BOHLT elektrische vouwfietsen hebben een achterwielmotor. Met een achterwielmotor voelt de voorwaartse beweging heel natuurlijk aan. Het is goed om dit zelf te ervaren en te bepalen wat je prettig vindt. Ook je zithouding is van belang voor een fijne fietservaring. Ervaar hoe je zithouding is. Zit je comfortabel en kan je overal goed bij? Ervaar of je het zadel prettig vindt en check of je deze eventueel zou kunnen vervangen.

5. Hoe stabiel voelt de elektrische vouwfiets?

Een stevige elektrische vouwfiets is erg belangrijk voor het fietscomfort. Het frame moet stabiel zijn zodat je makkelijk de controle over de fiets kan houden. Dit is vooral belangrijk indien je een noodstop moet maken. Een elektrische vouwfiets met een zwak frame voelt dan ook erg instabiel aan. Je kunt het frame testen door snelheid te maken, zet daarna veel kracht op de pedalen. Een stijf frame kan je goed onder controle houden en een zwak frame zwabbert een beetje. Op deze manier kan je zelf de stabiliteit van de fiets testen. Je kunt het verschil vooral goed ervaren als je veel verschillende elektrische vouwfietsen vergelijkt.

6. Ervaar de wendbaarheid van de elektrische vouwfiets

Het is belangrijk om de wendbaarheid van een elektrische vouwfiets te testen. De wendbaarheid is belangrijk voor de totale fietservaring. Het biedt je comfort, maar het zorgt er ook voor dat je snel kan uitwijken als dit nodig is. Het kan weleens gebeuren dat je verkeerd bent gefietst. Je wilt dan omkeren op het fietspad, maar je hebt niet veel ruimte. Is de fiets wendbaar genoeg om gemakkelijk om te draaien? Ervaar hoe deze manoeuvre aanvoelt.
Tijdens je proefrit is het belangrijk om verschillende bochten te nemen. Indien je nog nooit eerder op een elektrische fiets hebt gereden raden we aan om hier rustig mee te beginnen. Het is altijd even wennen om scherpe bochten te maken met een elektrische fiets, omdat je vaak veel harder gaat dan op een reguliere fiets. Heb je het gevoel te pakken? Maak dan verschillende bochten. Begin met ruime bochten en maak ze daarna steeds scherper. Test ook of je verschil voelt wanneer je mee blijft trappen in de bocht en wanneer je stopt met trappen. Deze ervaring kan per type model erg verschillen.

7. Test de remmen

De remmen zijn een belangrijk onderdeel van elektrische vouwfietsen. Goed werkende remmen zijn van groot belang voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers. Test de remmen daarom goed, maar doe dit wel voorzichtig. Op een fiets waar je nog niet goed aan gewend bent kan je de remweg minder goed inschatten, dit moet je nog leren aanvoelen. Heb je de remmen een paar keer rustig getest? Ga dan wat harder fietsen en probeer de remmen uit. Wil je de remweg van verschillende modellen met elkaar vergelijken? Kies dan een rustig stuk weg uit en fiets een bepaalde snelheid. Bij een uitgekozen verkeersbord of lantaarnpaal ga je remmen. Tel de stoeptegels of zet een streepje op de grond waar je tot stilstand bent gekomen. Probeer dit met andere fietsen op exact dezelfde wijze uit. Op deze manier kan je de remweg van elke fiets vergelijken.

8. Test het inklapsysteem van een elektrische vouwfiets

Een elektrische vouwfiets kan je altijd inklappen tot een kleiner formaat. Het kan nogal verschillen per fiets hoe gemakkelijk dit gaat. Indien je vaak met het openbaar vervoer reist zal je de fiets regelmatig moeten in- en uitklappen. Het is dan belangrijk dat je dit gemakkelijk en snel kunt doen. Test daarom tijdens de proefrit altijd hoe gemakkelijk dit gaat.

Elektrische vouwfiets inklapbaar

9. Test het gewicht van een elektrische vouwfiets

Net als het inklapsysteem is het gewicht belangrijk om uit te testen. In je vooronderzoek op het internet zal je vast hebben gekeken naar het gewicht van de vouwfietsen. Echter is het altijd goed om de fiets in- en uitgeklapt te dragen. Zo kan je zelf ervaren hoe zwaar het daadwerkelijk is.

10. Hoe is de algemene ervaring?

Bepaal wat de algemene ervaring is van de fiets. Neem alle bovengenoemde punten mee en vergelijk dit met je wensen- en eisenlijstje die je van te voren hebt opgesteld. Hoe comfortabel is het fietsen? Bevat de fiets de juiste vering? Vind je dat de fiets genoeg versnelling of snelheidsstanden bevat? Denk overal goed over na, je zal daarna veel profijt hebben van je nieuwe elektrische vouwfiets!

Veelgestelde vragen over het maken van een proefrit op een elektrische vouwfiets

Je zal je vast afvragen wat de beste elektrische vouwfiets is. Elektrische vouwfietsen kunnen veel van elkaar verschillen en het is daarom belangrijk dat je de fiets uitkiest die past bij jouw wensen en behoeften. Om een goed overwogen keuze te maken is het belangrijk om verschillende modellen e-vouwfietsen uit te proberen tijdens een proefrit. In deze blog geven we 10 tips over waar je op moet letten bij het maken van een proefrit.
Het belangrijkste is om voorbereid op pad te gaan. Ga na welke randvoorwaarden je stelt aan de e-vouwfiets. Denk hierbij aan de prijs, het gewicht en het fietscomfort. Lees onze blog voor alle tips!